Valgløfter og overenskomstforhandlinger

Skrevet af Anette Sand

I TV2 Nyhederne her til morgen, er der taget hul på overenskomstforhandlingerne 2008. Valgløfterne skal nu udmøntes, og alternative flertal i Folketinget afprøves. Foreløbig drejer det sig om, hvorvidt et flertal uden om VK skal gennemtrumfe, at der sættes et særligt beløb af til forbedring af forholdene for lavlønsgrupper i det offentlige, specielt social- og sundhedspersonalet er i fokus denne gang.  Kristian Thulesen Dahl, DF, mener, at der skal afsættes et milliardbeløb – på betingelse af, at der så ikke bliver storkonklikt i foråret. HA! Det kan man ikke.  Selv Dansk Folkeparti kan ikke forlods købe stemmer. Hvis et forhandlingsresultat mellem arbejdsmarkedets organisationer stemmes ned, er der ingen overenskomst. Og en stor risiko for konflikt.

Der er rigtig mange små virksomheder, som ikke er omfattet af en overenskomst men ansætter på individuel kontrakt. Ofte er lønningerne betydeligt højere, end de ville være, hvis der var indgået en overenskomst, så det er ikke af sparehensyn. Det virker bare ikke naturligt at gå ind i et omfattende stykke forberedende arbejde for at tiltræde en overenskomst for bare en enkelt medarbejder.

Men derfor skeler arbejdsgiverne alligevel til overenskomsterne. Hvis du står over for at skulle ansætte din første medarbejder, er overenskomsten på området en god rettesnor for, hvad den kommende medarbejder med rimelighed kan forvente, f.eks. med hensyn til løn og arbejdstid.

Overenskomstforhandlingerne 2008 vedrører de offentligt ansatte og har derfor ikke en direkte indflydelse på min og andre små private virksomheder. Men en eventuel storkonflikt kommer jo til at påvirke os alle sammen – måske skulle man styrte ud og hamstre noget gær?

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 28. november 2007 i kategorien: Personale . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: