Undgå stress

Skrevet af Pia Joensson

Hver tredje dansker føler sig stresset, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan? Kan det i nogle tilfælde hænge sammen med, at det at have travlt er blevet synonymt med at være betydningsfuld? Det har måske i en ikke så fjern fortid været en del af forklaringen, men selvfølgelig hænger det ikke så entydigt sammen, og da slet ikke længere. Den selvstændige, der i dag til et middagsselskab henkastet fortæller, at han faktisk ikke læser mails om aftenen eller i weekenden høster nok mere respekt, end den der skal besvare tre SMS’er under forretten.

Stressen kommer!
Stress er i dag anerkendt som noget nær en folkesygdom, og stress er blevet et ord, vi bruger i flæng, når vi vil fortælle omverdenen, at vi halser rundt for at nå dette eller hint. Men ordet kan med fordel gradbøjes, for der er meget stor forskel på at have travlt og at have stress. Stress er en tilstand, der i værste fald kan have en række alvorlige følgevirkninger såsom hjerte-/karsygdomme, depression, og som kronisk kan skade korttidshukommelsen. For nu blot at nævne et par af de virkelig kedelige konsekvenser.

Sig nej, pyt og bed om hjælp
Hvis du begynder at føle dig stresset, har du fået det første hint om, at arbejdsstilen skal lægges om her og nu, så du undgår at blive ramt af stress i en grad, så du er ude af stand til at passe din mikrovirksomhed i en kortere eller længere periode. Det er vigtigt at reagere på følelsen hurtigst muligt. Indarbejd de tre vigtigste stresshåndteringsværktøjer i din hverdag: Sig nej, sig pyt og bed om hjælp. Sig nej, hvis du ikke har tid, overskud eller kompetencer til at løse en given opgave, sig pyt hvis du må lave et “ja” til en opgave om til et “nej” undervejs i processen og bed om hjælp – både til at få ændret din arbejdsstil og til at løse de opgaver, du ikke selv kan varetage uden at få stress.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 15. september 2009 i kategorien: Arbejdsmiljø,Tid . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: