Tips til barsel

Skrevet af Trine Kolding

                       Tvillinger           Plus       visitkort           lig med         spørgmålstegn
                       Kan det lade sig gøre at få børn OG drive virksomhed?

Ufleksible barselsvilkår
På trods af regeringens mange intentioner om at gøre livet som selvstændig lettere og mere attraktivt, halter det stadig efter på især barselsområdet.

Barselsvilkårene for selvstændige er ufleksible og i nogle tilfælde direkte hæmmende for virksomheden. Derfor skal du se dig godt for, hvis du planlægger børn og barsel.

Husk forsikring under barsel
Der findes en særlig forsikring for selvstændige erhvervsdrivende, der styres af Arbejdsdirektoratet. Forsikringen sikrer dig i forbindelse med sygdom og barsel. Her kan du læse meget mere om vilkår og dækning. Husk i øvrigt at tilmelde dig i god tid. Det er nemlig sådan, at du skal være tilmeldt i min. 6 måneder, inden barslen påbegyndes.

Du kan vælge, om du vil forsikre dig fra 1. eller 3. sygedag, og om du vil være dækket 100% eller 2/3. Fuld sats svarer til den gældende dagpengesats.

Vær opmærksom på, at den sats, du får udbetalt, er afhængig af overskuddet i din virksomhed.

Arbejde under barsel
Der er mange faldgruber. En af dem er, om du vil arbejde under din barsel. Du kan vælge at arbejde op til et vist antal timer om ugen mod en reduktion i dagpengesatsen. Da jeg i sin tid undersøgte reglerne, viste det sig, at de blev fortolket forskelligt fra kommune til kommune. Så tal med din kommune og hør, hvordan du skal forholde dig og præcist, hvor mange timer du må arbejde.

Hvis du, som jeg gjorde, vælger at holde barsel på fuld tid, må du ifølge reglerne intet foretage dig i din virksomhed. Ikke en gang besvare telefonopkald eller e-mails! Ja, det virker helt tåbeligt – hvilken virksomhed kan overleve at ligge brak i månedsvis?

Min kommune accepterede dog et aktivitetsniveau på max. 2 timer om ugen. En slags overlevelsespakke!

Et lille tip til at skabe balance mellem barsel og virksomhed
Efter 8 måneders barsel holdt jeg en “pause” fra hverdagen med tvillinger og arbejdede nogle måneder i den periode, der er højsæson for mine ydelser. Imens overtog min mand, der også er selvstændig, styringen af hjemmefronten. På den måde holdt jeg liv i virksomheden og skabte den nødvendige synlighed.

I alt holdt vi 14 måneders barsel. Og jeg vil gerne understrege, at ingen af vores virksomheder har lidt overlast. Jeg nævner det, fordi jeg i forbindelse med mit arbejde med at skabe bedre barselsvilkår for selvstændige har mødt en del, der har fravalgt barsel, reduceret den kraftigt eller endda fravalgt børn på grund af de ringe forhold.

Jeg ved godt, der kan være særlige udfordringer forbundet med nogle brancher eller virksomhedstyper, men jeg tror på, at det med forberedelse og planlægning kan lade sig gøre at kombinere egen virksomhed med børn og barsel.

Del dine erfaringer
Hvis du har tips og erfaringer med at få barsel og egen virksomhed til at hænge sammen, så skriv endelig et indlæg. Der er masser af selvstændige, der hungrer efter inspiration. Det skal simpelthen kunne lade sig gøre at drive en virksomhed OG sætte børn i verden!

[tags]barselsvilkår, forsikring for selvstændige erhvervsdrivende, barselsdagpenge, Arbejdsdirektoratet, børn og virksomhed[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 22. marts 2007 i kategorien: Bloggerhverdag,Diverse . Andre indlæg af

6 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Katrine Terkelsen  |  23. marts 2007 kl. 09:25

  Hej – og tak for nogle spændende blogs, som jeg blev gjort opmærksom på via Morgendagens Heltinders mailingliste. Siden vi arbejdede lidt sammen omkring barselsvilkår for selvstændige er barsel.dk trådt i kraft. Som arbejdsgivere er vi i mit lille firma omfattet af barselsfonden og indbetaler til den for alle vores medarbejdere på baggrund af deres ATP-kode. Og som jeg læser det, så er det bare om at ansætte sig selv som lønmodtager i virksomheden, indbetale fuld ATP og a-skat, og så er man omfattet barselsfonden – med refusion op til 142 kr. pr. time. Altså løn i de første 6 måneder. Er der nogen der har erfaringer med det?

 • 2. trine kolding  |  27. marts 2007 kl. 11:32

  Hej Katrine.
  Dejligt at høre fra dig og tak for inputtet! Det lyder som en god løsning. Jeg tænker imidlertid, at man nok samtidig skal undersøge, om det får andre konsekvenser, når man ansætter sig selv. Jeg har ikke selv erfaring med det, men det er et godt bud på at håndtere den økonomiske del af barslen.
  Mange hilsener, Trine

 • 3.  |  4. april 2007 kl. 15:19

  […] er mange f

 • 4. Andreas  |  11. april 2007 kl. 07:48

  Tak for et interessant indlæg. Er linket til Arbejdsdirektoratet mon galt? Eller har de selv problemer i deres ende? Jeg får i hvrt fald en fejl.

 • 5. trine kolding  |  11. april 2007 kl. 17:27

  Hej Andreas
  Godt spørgsmål! Adressen skulle være korrekt, men nu har jeg indsat den påny, og det ser ud til at virke. Ellers er den her: http://www.adir.dk/extern/forsikringsordningerne/Folder1s.htm
  Mange hilsener, Trine

 • 6. Abelone » Tema om b&hellip  |  21. maj 2008 kl. 21:28

  […] Husk også Trines gamle indlæg om samme emne […]

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: