Tip til usikre perfektionister

Skrevet af Trine Kolding

Under oprydningen af gamle noter, bunker etc. er jeg faldet over dette citat:

                           “Perfectionism is a symptom of uncertainty!”

Udsagnet stammer fra en belgisk professor med speciale i stress, som jeg mødte under en arbejdstur til Bruxelles tidligere på året. Hun påpeger, at en stor del af de mennesker, der går ned med stress, har perfektionistiske træk. At være perfektionist betyder, at godt aldrig er godt nok. En opgave kan altid løses endnu bedre.

 lup 
Perfektionister kan altid finde noget, der kan gøres bedre

I virkeligheden bliver du sjældent færdig som perfektionist. For hvornår ved du egentlig, at det faktisk er godt nok? Måske ligger der en form for kontrolmani i at ville sikre, at opgaven er løst til et 12-tal hver gang.

Ifølge den belgiske professor handler perfektionisme primært om usikkerhed. At perfektionisten har en grundlæggende usikkerhed i forhold til, om vedkommende gør sit arbejde, løser opgaven eller hvad, perfektionismen nu handler om, godt nok. Godt nok i forhold til hvad? I forhold til egne høje krav eller i forhold til,  hvad vedkommende tror, omgivelserne forventer.

Jeg har siden mødet med professoren tænkt en del over perfektionisme, og hvad den dybest set handler om. Hvis den er et udslag af usikkerhed, fristes jeg til følgende fortolkning: Hvis selvværdet styrkes, har vi ikke længere brug for at bruge perfektionismen som et værn mod kritik/ikke at føle os gode nok. Altså, hvis vi i højere grad hviler i os selv, er det nemmere at sige: “Nu er det godt nok” eller “Nu gider jeg ikke bruge flere ressourcer på denne opgave”.

Gode spørgsmål til perfektionister
Har du ikke lige fundet et sted, hvor selvværd kan købes i metermål, kan du jo overveje at spørge omgivelserne, hvilke forventninger de har til opgaveløsningen. Med mindre de selv er perfektionister, har de med garanti ikke lige så høje forventninger som dig.

Du kan også starte med at spørge dig selv, om det virkelig er tiden og indsatsen værd at blive ved og ved og ved… Bliver opgaven nødvendigvis bedre af, at du dobbelttjekker den for 8. gang, eller at korrekturlæsningen nu har taget længere tid end selve udførelsen?

Endnu et spørgsmål: Hvad er det værste, der kan ske, hvis du ikke bruger 150% af din energi på denne opgave? Falder verden mon sammen?

Og det sidste: Findes det perfekte overhovedet?

[tags]perfektionisme, bruxelles, professor, korrekturlæsning, selvværd[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 8. december 2008 i kategorien: Bloggerhverdag,Personlig effektivitet . Andre indlæg af

1 kommentar Skriv kommentar

  • 1. Charlotte  |  6. maj 2009 kl. 06:26

    har du et navn på din professor, jeg kunne nemlig godt tænke mig og bruge citatet.

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: