Til kamp mod tidsrøveriet!

Skrevet af Trine Kolding

Jeg hører ofte om afbrydelser og personer, der røver vores tid. Men spørgsmålet er, om vi selv er tidsrøvere for andre mennesker?

Forleden fortalte en kursist om et temmelig groft tidsrøveri. Hun er sekretær for en afdeling og kunne berette om, hvordan hun adskillige gange fandt kuverter på sit kontor med post it-sedler, hvorpå hendes kolleger havde skrevet: “Vil du sende denne kuvert til: … “Og herefter havde de noteret navn, adresse etc.!

Sig det højt
I starten sagde hun ikke noget, men skrev blot det hele af på kuverten og sendte den. Men på et tidspunkt fik hun nok og sendte kuverterne retur med et “Nej, det vil jeg ikke”. Kollegerne undrede sig og syntes måske, hun var lidt kort for hovedet eller endda usamarbejdsvillig.  Men da de fik forklaringen, blev de lidt flove og skrev fremover selv adresserne på kuverterne. De havde vitterlig ikke tænkt over, at det var dobbelt arbejde, og at de lige så godt kunne have gjort det selv fra starten.

Det er et rigtig godt eksempel på, at der ofte er tale om en tanketorsk fra tidsrøverens side. Når vi har lidt for travlt, tænker vi os ikke altid om, eller måske er vi bare slet ikke bevidste om, at vores handlinger er tidsrøveri for andre.

Det bedste du kan gøre, hvis du selv oplever tidsrøveriet, er at gøre vedkommende opmærksom på det. Drop flinkeskolen! Sig det høfligt naturligvis, men husk på, at du sikkert gør tidsrøveren en tjeneste ved at sige det højt.

Er du selv en tidsrøver?
Og tænk også over, om du selv er en tidsrøver for andre. For et par uger holdt jeg en workshop for en gruppe sekretærer. En af deltagerne så meget tænksom ud undervejs, og bagefter kom hun hen til mig og spurgte, om hun i virkeligheden var en tidsrøver for sine kolleger, når hun om eftermiddagen gik rundt og sagde farvel.

Det er et meget relevant spørgsmål. Min første tanke var, at det er herligt, hun tager sig tid til at ønske sine kolleger god fyraften. Men dybest set ved vi jo ikke, om kollegerne opfatter det som en irriterende afbrydelse. Derfor besluttede hun sig for at gå hjem og spørge dem. Og det er i virkeligheden det bedste råd: Stil spørgsmål! Vi aner ikke, hvad andre mennesker har brug for, hvis vi ikke spørger.

[tags] stil spørgsmål, tidsrøver, tidsrøveri [/tags] 

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 5. november 2007 i kategorien: Personlig effektivitet,Tid . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: