Tavshed – sku det være guld?

Skrevet af Nethe Plenge

Jeg har ringet, skrevet, ringet igen og en gang til. Lagt besked hist og pist. Mailet.
Ingen reaktion.
Uanset hvem vi forsøger at kontakte uden held, er det en pine, en plage, en pestilens, især når vores næste træk beror på modtageres reaktion.
Og uanset hvad, så tolker man jo den andens tavshed. Mellem nære venner og i tillid tolkes tavshed med mildt sind. “Nå, han har nok travlt., “Jo,jo, hun vender tilbage, det er jeg sikker på” forsikrer man sig selv – måske med stigende uro, efterhånden som tiden går, og den anden stadig ikke reagerer. Men man kan osse få et solidt horn i siden på den anden, efterhånden som tålmodigheden brister – og tilliden til den anden svigter.
I øjeblikket dvæler jeg lidt ved, hvad der sker, når mennesker ikke reagerer, når for eksempel ens advokat, kursusudbyder, kunde osv ikke melder tilbage, når den indbyrdes kontakt pludselig afløses af tavshed. Uha – mon de er trætte af mig? Skal jeg insitere? Kan jeg tillade mig at blive skarp? Skal jeg bare lade dem sejle og være ligeglad? Jeg må slå op i den lille, grønne bog, Hånd om konflikten og læse lidt selv, fra tid til anden – især om jeg skal holde fast i sagen, relationen, begge dele eller ingen af delene.
Vi kan få malet os selv op i en tilstand af konflikt med en anden uden at ane om der er noget om snakken – for uanset hvad der måtte ligge bag, så tolker vi altid andre mennesker. Altid! Det, andre gør, skal give en form for mening for os. Og vores tolkning vil afhænge af om vi er mildt stemt og har et såkaldt lyst sind eller om vi er blevet vrede på den anden og måske har et mere pessimistisk livssyn.
Men hvis vi virkelig vil vide det, så er der ikke andet for end at spørge.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 6. september 2007 i kategorien: Diverse,Konfliktstof . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: