Stress-eksplosion

Skrevet af Trine Kolding

Politiken skriver i dag, at forsikringsselskaberne i stigende grad udbetaler invalidepension på grund af psykiske lidelser, der kobler folk af arbejdsmarkedet. Ifølge eksperter er årsagerne kontroltyranni og den store mangel på arbejdskraft.

Den lave ledighed betyder, at flere folk med psykiske lidelser nu kommer i arbejde. Samtidig er krav, tempo og arbejdstid stigende. Og især den offentlige sektor er præget af hyppige forandringer og mangel på tid til at implementere dem kombineret med en kontrol-og mistillidskultur.

Ifølge artiklen er det i vores skift fra industrisamfund til informationssamfund ikke længere den fysiske nedslidning, der sender os tidligt på pension, men den psykiske nedslidning.

Udover at det fik mig til at checke, om min egen forsikring nu er god nok, er det nedslående læsning. I den evige jagt på produktivitet slides ressourcerne ned. Nogle er så udbrændte, at de aldrig bliver i stand til at varetage et arbejde igen. Hvis vi kigger på omkostningerne i forbindelse med de mange stress-ramte, så er spørgsmålet, om det kan betale sig?

I en rapport udarbejdet af de økonomiske vismænd i år peges der på selvstændige som en af redningsplankerne for den danske produktivitet. Vi er eftertragtede, fordi vi arbejder så mange timer. Men kan det virkelig gøres op i timer? Er mange timer nødvendigvis lig med effektivitet? Og hvilke omkostninger har det, hvis vi alle skal arbejde flere og flere timer?

I forbindelse med overgangen til informations- og vidensamfundet vil det være passende, at vi fandt en ny og mere bæredygtig måde at måle produktiviteten på.

[tags]Politiken, stress-eksplosion, udbrændthed, informationssamfundet, vidensamfundet, invalidepension [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 18. juli 2007 i kategorien: Personlig effektivitet,Tid . Andre indlæg af

2 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. abelone glahn  |  18. juli 2007 kl. 17:54

  Jeg kunne være interesseret i at høre, hvad du fandt ud af, da du tjekkede din forsikring!? For da jeg, af præcis samme årsag – angsten for at gå ned med stress – tjekkede mine forsikringer, viser det sig, at jeg ikke er dækket på nogen måde. kun ved at blive direkte arbejdsløs – ergo lukke min forretning, kunne jeg opnå sygedagpenge.
  Alt andet skulle helt ud i “kritisk sygdom” som kræft og blodprop, men “gået ned på grund af stress, eller udbrændthed” var ikke dækket.
  Interesting, ikke sandt !!

 • 2. Trine Kolding  |  23. juli 2007 kl. 08:20

  Som jeg forstår det, er udgangspunktet, at har du mistet 2/3 af din erhvervsevne af helbredsmæssige årsager, og er du syg tre måneder eller mere, kan forsikringen træde i kraft.
  Det gælder også, hvis årsagen til sygemeldingen er arbejdsrelateret stress.
  Om det kræver, at jeg lukker virksomheden…der må jeg blive dig svar skyldig. Det må jeg checke op på.
  /Trine

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: