Sort arbejde

Skrevet af Anette Sand

Hvis du står i et skillepunkt, hvor det er svært at vurdere, om det kan svare sig at have ansatte eller ej, får du måske hjælp fra din familie eller dine venner i de travle perioder. Det er helt i orden og naturligt, hvis det foregår i deres fritid. Men begynder du at betale dem for hjælpen, er det ulovligt.

Sort arbejde er, når du som arbejdsgiver betaler for noget udført arbejde, uden at oplyse det til skattevæsenet. Og det er i den forbindelse lige meget, om betalingen består af penge, varer fra butikken, betaling af regninger eller andre former direkte eller indirekte løn.

Direkte at ansætte nye medarbejdere på hel eller delvis sort betaling er en dårlig løsning, fordi det er meget dyrt, og fordi du stiller både dig selv og din medarbejder i en uheldig situation.

Og så er det altså klokkeklart ulovligt!

Dyrt, fordi du skal tjene pengene og betale skat af dem, før du udbetaler dem til medarbejderen. Og dårligt, fordi du i tilfælde af, at du bliver uvenner med en medarbejder, vil kunne blive truet med “angivelse”. Yderligere er du måske med til at fastholde din ansatte i en grundlæggende uholdbar situation, hvor han eller hun bruger sin tid på at arbejde for dig i stedet for at forbedre  sin situation med et rigtigt job eller en relevant uddannelse.

Alternativer til sort arbejde er udbetalinger som B-indkomst uden skattetræk, hvis der er tale om en enkeltstående begivenhed, hvor det ikke kan svare sig at etablere et egentligt lønsystem. Eller du kan ansætte hjælp på timebasis eller købe arbejdskraft på faktura.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 14. december 2007 i kategorien: Personale . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: