Smiley-samfundet er over os – skab selv dine egne

Skrevet af Abelone Glahn

Lisbeth Knudsen, der i dag blev udnævnt til chefredaktør på Berlingske, når lige at give en klumme i 24timer i dag, hvor hun udtrykker en voldsom træthed over, at vi belemres med Smileys over alt, fra forretninger, restauranter til emails.

Jeg selv er ret træt af overdreven brug af smileys i breve, men meget fascineret af, hvordan unge kan bruge disse emoticons på fantasifuld måde, og hvor ofte, de selv kreerer dem.
I 2003 interviewede jeg Chris Rettstatt om dette:

Ikoner udtrykker følelser

På KidFu’s chatroom ser Chris Rettstatt , der arbejdede som moderator, en konstant udvikling af de unges måde at udtrykke sig på; for eksempel elsker de de små ikoner med ansigtsudtryk eller det, der kendetegner den enkelte personligt, for eksempel en særlig baseballkasket, et pitabrød for den madelskende eller et logo af en art. De bruger også avatars (virtuelle stedfortrædere) ikon ikon ikon og opfinder ting undervejs, når de har brug for det. At brække sig er et særlig populært virtuelt svar for unge, så meget, at KidFu’s chatrum har tre forskellige emoticons (følelsesikoner) for dette, alle sammen fremstillet af de unge selv. ikon ikon ikon. Det vrimler med smileys, og mange steder er de tekstbaserede smileys blevet erstattet af grafiske udtryk ikon ikon ikon. Disse udvikler sig hurtigt, mens de unge prøver at udtrykke en større variation af følelser.

– Børn og unge udtrykker sig ved at lægge deres kunst, deres skriverier og musik op på nettet. At blive bekræftet og få anerkendelse for det, de kan præstere og har viden om, er essentielt, sagde han i interviewet.

– Især for teenagere er det vigtigt at få bekræftet deres personlighed, deres unikke kvaliteter og deres individualitet, og det de lægger op, reflekterer dette ønske på en signifikant måde.

jeg tror det, vi reagerer mod, er masseproduktionen og dermed udvandingen af emoticons, hvorimod det er dejligt kreativt at se, hvordan mange skaber egne emoticons, og dét vil være synd at bremse.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 16. april 2007 i kategorien: Sociale medier . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: