Sæt tempoet ned og få flere idéer

Skrevet af Trine Kolding

Om at planlægge en større opgave
Du kender sikkert til vanskeligheder ved at skulle i gang med en stor eller uoverskuelig opgave. Enten har du ikke tid nok til at løse den, eller du går som katten om den varme grød og udskyder den hele tiden en smule, fordi du ikke ved, hvordan du skal gribe den an. Samtidig prøver du at presse bare en enkelt god idé ud for at komme i gang. Men inspirationskilden er helt udtørret. Kreativiteten har ofte trange kår under pres.

Jeg er i gang med at skrive manuskript til en bog og har øremærket de næste to måneder til dette projekt. En journalist i mit netværk foreslog mig at afsætte et fast tidsrum hver dag til at skrive. Det er en rigtig god idé, fordi store opgaver nemt har det med at fylde mentalt – meget mere end den tid, de reelt tager at udføre.

Jeg har afsat formiddagen, fordi det er her, jeg arbejder bedst, og lukker samtidig telefon og mails. Og i vores ellers hektiske og fragmenterede arbejdsdag føles det som en stor gave at give sig selv en uforstyrret arbejdsperiode.

Afslapning øger kreativiteten
At beslutte sig på forhånd til hvor lang tid, jeg vil bruge på opgaven, og hvornår jeg vil gøre det, giver en fantastisk ro. Min hjerne kan slappe af, fordi den ved, at rammerne er i orden, og den fornødne tid er afsat. Samtidig er tre timer om dagen absolut overskueligt og giver mig mulighed for at foretage mig andre ting i løbet af arbejdsdagen.

At planlægge på denne måde har på forhånd givet mig mental ro og en afslappet indstilling til processen. Jeg føler (endnu ikke!) et stort pres og lige præcis denne afslappede holdning betyder, idéerne sprøjter ud for tiden! Idérigdommen er ifølge hjerneforskere størst, når vi er i en afslappet tilstand.

Vandtætte idéer
Faktisk er de mange idéer blevet lidt af et problem. Normalt anbefaler jeg mine kursister at have en blok liggende ved siden af sengen, så de kan “tømme hovedet” for opgaver og idéer inden sengetid, og hvis der skulle dukke nogle op i løbet af natten. Men mine idéer kommer lige i øjeblikket på et helt bestemt tidspunkt, nemlig når jeg er i bad! Og der er mange af dem, så jeg er nødt til at skrive dem ned med det samme.

Så hvis du kender til en vandtæt blok eller dugfri whiteboard, så giv mig meget gerne et praj!

Med ønsket om en afslappet dag med masser af idéer,
Trine

[tags]sæt tempoet ned, idéer og kreativitet, udskydelsesadfærd, planlægning af store opgaver, manuskript, microbusiness  [/tags]
 
 

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 1. juni 2007 i kategorien: Personlig effektivitet . Andre indlæg af

3 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Tommy Dejbjerg Pedersen  |  3. juni 2007 kl. 20:02

  Jeg føler med dig.
  De fleste af mine gode ideer kommer når jeg slår græs – meget mystisk synes jeg.

  Lidt træls hvis man nu – som dig – har BRUG for gode ideer i en længere periode. Men så må jeg jo bare til at slå græs for mine naboer 🙂

  Har i øvrigt hørt om vandtætte radioer som man kan tage med i bad, så der er måske et lille håb for dig med at finde en vandtæt diktafon ???

  I det hele taget ville en diktafon der kan oversætte tale til tekst være en stor hjælp.
  Jeg læste på et tidspunkt om et firma man kunne ringe til og få dem til at indtaste noget som så blev sendt til en selv på email…

  Altså en online sekretær…

 • 2. Mads  |  4. juni 2007 kl. 13:27

  Jeg har det på præcis samme måde. Det er altid i badet at idéerne og løsninger på problemer kommer. Det har to ulemper:

  1) Manglen på vandfast papir
  2) Man kommer tit for sent på arbejde fordi man er for længe i badet.

 • 3. trine kolding  |  4. juni 2007 kl. 17:45

  ja, den gode gamle diktafon er støvet af og ligger nu på håndvasken. Dog er den ikke vandtæt, men det går nu alligevel. Måske en vandtæt sekretær er løsningen 🙂

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: