PYT-manden og PIS-manden

Skrevet af Trine Kolding

Jeg samler på sjove, tankevækkende og inspirerende ord og metaforer. Tag nu f.eks. PYT-manden og PIS-manden. De fangede straks min opmærksomhed, da en kursusdeltager fortalte om de to mandlige ledere på hans arbejdsplads, som havde vidt forskellige syn på verden.

PIS-manden fokuserede på problemer, det der ikke kunne lade sig gøre, faldgruber, fejl og mangler. PYT-manden var til gengæld ham, der så positivt på alting. Alt kunne lade sig gøre, og problemer var blot udfordringer, der skulle håndteres. Muligheder, muligheder og atter muligheder var hans fokus. Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, at de to ledere havde mange sammenstød og ofte var uenige. Imidlertid var de et fantastisk team, fordi de altid fik set en sag eller problem fra alle vinkler.

En anden kursist på samme kursus fortalte, hvordan en ekstern konsulent havde gjort opmærksom på, at afdelingen var præget af et problemorienteret sprog. Helt konkret betød det, at ledere og medarbejdere havde for vane primært at tale om problemer. Dermed blev deres fokus også problemorienteret. Selv når muligheder dukkede op, og succes’er blev skabt, fokuserede de stadig på, at det kunne have været bedre eller anderledes.

Vores sprog præger i høj grad vores fokus. Hvis vi kun er problemorienterede, dræber vi al energi og motivation. Det er svært at komme med nye idéer og tænke store tanker, hvis der altid er lavt til loftet. Der er bestemt ikke noget galt med at snakke om fejl og mangler, det kræver blot, at fokus er løsningsorienteret: Hvordan kan vi bruge denne viden fremadrettet til at gøre det bedre næste gang?

                                                    Hvem er du: PYT-manden eller PIS-manden?

[tags]pyt, pis, problemorienteret, metaforer, energi, motivation [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 3. september 2008 i kategorien: Bloggerhverdag,Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: