Politi i mikrokonflikter

Skrevet af Nethe Plenge

Politiet bruger oceaner af tid på at tage hånd om småting. I følge Politiet: mikrokonflikter i ordets egentlige forstand, som tager deres tid fra andre, væsentligere poltiopgaver, fortalte vagthavende, Kim Bak fra Politiet i Nykøbing Falster i TV2 Øst i aftes. (Indslaget er seks minutter inde i udsendelsen).
Hånd om konflikten handler om en anden type mikrokonflikter, men også mikroindehaveres og -virksomheders konflikter kan lande hos Politiet, hvis vi ikke selv magter at tage hånd om vores konflikt i tide.
Vi skal og kan lære signalerne at kende på, at nu er en konflikt under optræk. For når konflikter løber af med os, mister vi det sædvanlig overblik og overskud – og med det ryger også den almindelige forståelse, respekt og anerkendelse af den, vi er kommet i konflikt med. Og konflikttrappens motor tager fat, og inden vi får set os om, kommer ønsker om hævn og straf ind i billedet.
Jeg er helt enig med Politiet i, at konflikter på de nederste trin af konflikttrappen ikke hører hjemme hos Politiet!
Vi kan dog allesammen komme dertil, hvor vi har brug for at andre lægger øre og skulder til vores fortvivlede situation. Så lær at bede om at få et hjælpende øre, før konflikten løber af med dig! Din lytter skal såmænd ikke gøre andet end at hjælpe dig med at få et overblik over, hvad konflikten handler om. Og vise dig en smule fortåelse – som vel at mærke IKKE er det samme som at give dig ret, og heller ikke at hjælpe dig med at finde fiffige måder at hævne dig på. Nogle bruger udtrykket “at lytte som en ko”. Tænk på, hvordan en godmodig og rolig ko drejer sine ører hen mod den, der taler. Ser på fortælleren med sine store, alvorlige brune øjne – og siger egentlig ikke ret meget (!) Alene dét, er en stor hjælp for et menneske i underskud og kaos. Som menneske kan din hjælp bestå i, at du samler jeremiaderne sammen til et mere tydligt overblik over konfliktens indhold, og resumerer, hvad din konfliktramte fortæller faktisk har fortalt. Aktiv lytning, kaldes det.
Der findes også professionelle hjælpere, som du kan opsøge:
Konfliktvejlederen kan hjælpe dig med at få sat system i det fortvivlende og forvirrende overblik og støtte dig i at finde din vej gennem konflikten. Kontakt en professionel konfliktvejleder – søg i dit mikronet.>
Jurister, for eksempel, kan hjælpe med at tage sig af kunder, der ikke vil betale.
Din faglige organisation kan også hjælpe dig, når du er landet i en konflikt.
Center for Konfliktløsning har Åbne Konfliktrådgivninger i nogle større byer
Benyt konfliktmægling, mediation, hvis både du og din modpart er indstillet på at få en dialog om konflikten.
MEN! Vi skal bestemt også kende vores egne begrænsninger. Vold, trusler og overgreb mod liv og helbred hører hjemme hos Politiet .
Så tag fat i din konflikt, inden det bliver for sent – inden du i desperation finder det nødvendigt at tilkalde Politi eller Brandvæsen, for den sags skyld. For ellers har de måske slet ikke tid til at komme, når det bliver rigtig alvor.
[tags]Politiet,Kim Bak, Nykøbing F,mikrokonflikter,væsentlige poltiopgaver,virksomheders konflikter,konflikt under optræk,hjælpende øre,aktiv lytning,Center for Konfliktløsning,Nethe Plenge, konfliktmægling, mediation,overgreb[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 7. juni 2007 i kategorien: Konfliktstof . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: