Maiken Ingvordsen forærer guld væk

Skrevet af Abelone Glahn

Glrimrende praktisk vejledning med masser af givtige fif fra Maiken IngvordsenBogen ”Fundraiser til kreative projekter eller Kunsten at sælge sig selv” (der udkommer 6. juni 2011) er omsider en rigtig vaskeægte bog med rigtig mange sider fra den meget web-kyndige jazzmusiker og kreative rådgiver Maiken Ingvordsen, hvis udgivelser hidtil har været onlinepdffer , videoer mv – alt sammen rigtig anvendeligt, men NU kom så bogen , vi alle har ventet på – bogen om fundraising for kreative (mimoser, min tilføjelse.)

 Når jeg skriver, at hun forærer guld værd, er det for det første, fordi hendes bog er guld værd for dem, der vil søge midler til projekter, og for det andet fordi hun kvit og frit i dag, torsdag den 2. juni, lægger en enorm database op på bogens hjemmeside, hvor man kan se en perlerække af fonde og puljer, som man kan søge.

Hun har med andre ord lavt et kæmpe kortlægningsarbejde for os andre, og hun deler det med os.

Dét er guld. TAK.

Sælge sig selv – ikke sælge sig selv ud!
Men lad mig lige forklare om bogen.

Den falder i ti kapitler, hvor de ni første handler om fundraising i forskellige faser og det tiende om kunsten at sælge sig selv. Men man kan også vælge at se sådan på bogen, at  alle ti kapitler vejleder i at sælge sig selv professionelt, fordi det at fundraise i så udpræget grad handler om at være i stand til at formulere værdien af det, man søger penge til, med andre ord, værdien af det, man gerne vil sælge = at man lærer at sælge sig selv.

Sælge sig selv, ikke sælge sig selv ud, som hun meget rammende pointerer.

Maiken har nemlig fat på det sarte (salgssky) publikum, der på en og samme tid er kunstnere, kreative, skabende, performere, udøvere, og samtidig mennesker, der skal leve af deres kunst.

Dét kan være en svær nød at knække, men bogen tager utrolig flot fat på dette dilemma, først og fremmest i den minutiøse vejledning til, hvordan du skriver gode ansøgninger til fonde mm.

Fundraising trin-for-trin
Lidt summarisk:
Bogen tager læseren igennem hvad man overhovedet kan fundraise til – events, drift, arbejds- og rejselegater mm. Interessante pointer her er, at hun minder om, at også drift kan der søges penge til, selv om det ofte er det, fonde mm ikke giver til. Hun gør også opmærksom på, at man kan søge uopfordret – mange venter til der er en ansøgningsfrist, men uopfordrede ansøgninger kan også lykkes.

Bogen går videre gennem selve processen at søge, og hun gør meget ud af, at man bør sætte sin søgning i system, simpelthen lægge fundraising ind i isn ugeplan, og råder til, at man to gange om året gennemgår sin liste over fonde, der skal søges, så man ikke misser en deadline.

Hun hjælper læseren igennem en budgetlægning – primært ved at fortælle om alle de poster, man altid glemmer og minder en om, at man også altid underestimerer projektstyring/administration. (Læg altid 15-20 % til administration) (min erfaring er, at hvis man får del i EU projektpenge, kan du roligt gå op til tæt på 50 % i administration, dokumentation og revision!)

Hun fortæller med mange gode eksempler om at disponere en ansøgning, hvordan man skriver en fængende trelinierspitch, vedlægger ekstra materiale som CV, aktivitetsplan og presseklip, og hen mod slutningen af bogen gennemgår hun et ret vigtigt kapitel om alternative former for finansiering, så som samarbejde med firmaer, mediepartnere, udvikling af sideprodukter, som man kan tjene mange penge på, crowdfunding og donationer.

 Anbefaling:
Bogen er en meget praktisk, højt anvendelig vejledning til fundraising for kreative mennesker, der måske mere har det udøvende perspektiv i tankerne, end det pekuniære. Bogen giver virkelig gode redskaber til at komme igennem denne proces, både for den, der har prøvet det før og for den, der aldrig har skrevet en ansøgning.

Jeg skal i gang med at søge penge til et større projekt, og vil med glæde afprøve, om redskaberne virker. På min blog skal jeg nok komme med beretning, om det virker!

 Dont tell it, show it, som Maiken gør
Men glæd jer først og fremmest over bogen, dernæst over den kæmpeforæring Maiken har lagt ud (databasen), og endelig over at Maiken er et sådant menneske, at hun ikke alene fortæller hvordan man gør, hun GØR det også selv. Hele hendes online-tilstedeværelse praktiserer, hvad hun fortæller om.
Find hende her på sowhatcopenhagen, der er blevet en levende blog, på sowhatshoppen, hvor hun også donerer gratis gode råd, og på hendes samlende site.

Hvad har jeg selv lagt mærke til?
Jeg har noteret en række ahaoplevelser, mens jeg læste:

A. Den gode ansøgning indeholder tre afgørende elementer:
1) din brændende ide
(vis at du er passioneret omkring dit projekt, fortæl den gode historie og hvad projektet bidrager med til andre)

2) At du er en god projektleder – gør rede for hvordan projektet skal forløbe fra A-Z
3) En overbevisende finansiering – vis at du tager ansvar for økonomien og kan lægge et realistisk budget
(orv, den sidste svider nok for mange kreative!!)

B) Søg maksimal støtte, aldrig et fast beløb. Maiken har været ude for, at hun søgte 15.000 kroner, men at hun kunne have fået det dobbelte, hvis hun havde bedt om ”maksimalt beløb” og i stedet refereret til det vedlagte budget

 

C) Brug deadlines som inspiration – I stedet for at tænke ”jeg har et projekt, hvilke fonde kan jeg søge” så tænk ”hvilke fonde er der – hvordan kan jeg tilrettelægge et projekt, så jeg kan få del i midlerne!” Maiken abonnerer på mange nyhedsbreve for at vide, hvornår der er fondsdeadlines eller nye puljer. Man kan godt tilpasse et projekt, man går og pusler med, til en ny pulje, som man ellers ikke havde tænkt på.

 

D) Brug sammenligninger – nogle kreative projekter er svære at beskrive, fordi de er helt nye. Maiken foreslår, at man bruger sammenligninger for at lede modtagerens tanker den rette vej. Maiken skriver ”Er dit projekt ikke unikt, så vend det til noget positivt og brug sammenligningens kraft. Jeg har erfaret, at folk generelt har nemmere ved at forstille sig ting, som de ikke kender til, hvis de bliver præsenteret for en sammenligning som for eksempel ” hvis du kan lide Norah Jones, kan du med stor sandsynlighed også lide min musik” Det er nemmere end at skrive at ”min musik er moderne jazz inspireret af sing-a-songwriter-miljøet i New York med et twist af skandinavisk lyrik” (enig!)

E) Maiken siger: Spred budskabet i stedet for at sælge!  Det giver mening at se på salgsarbejdet på denne måde for mange kreative. Maiken skriver: ”Når jeg spreder budskaber og skaber på vegne af ”en større sag” er jeg selv og mit ego, som gerne vil opnå anerkendelse, mindre i fokus. Jeg har nemmere ved at gå ud og fortælle folk om min mission og tilbyde dem et produkt. For jeg er nemlig overbevist om, at jeg har noget positivt og værdifuldt at tilbyde dem.

I mine øjne er det det samme som at lære at sælge – for man tilbyder jo sig selv og den værdi man skaber!

F) i Kapitlet om alternativ finansiering tager hun den berøringsangste kreative ved vingebenet og beder os/mig/dem om at udfordre sig selv ved at samarbejde med virksomheder, fordi samarbejder hvor begge parters produkter skaber en merværdi eller mersalg for hinanden, giver god mening. Hun bruger Sine Eeg som eksempel jazzsangerinden og kaffekæden Baresso er gået i samarbejde ”En timeout med nydelse og fordybelse”. Sinne Eeg sælger flere plader, fordi hun bliver afspillet i Baresso og på Baresso hylder. Og Baresso lader folk lytte til noget smukt.

Maiken skriver: Hvilket brand har samme værdier som dit projekt/brand? Hvis du skulle parre det, du laver, med et mere kommercielt brand, hvad skulle det så være? Hvilket brand står for nogle af de samme værdier som dig og har samme målgruppe?

Tankevækkende og meget konstruktivt spørgsmål – jeg ser masser af muligheder.

Maiken afslører i bogen, at hun bruger 50 % af tiden på at følge med online i det, der sker i hendes branche. Det er megen tid. Og meget af det, Maiken beskriver, tager også tid.

Men det er en investering, kan jeg læse, og hvis man kan sætte system i sin fundraising, sådan som Maiken viser, hvordan man gør, så er den tidsinvestering snildt tilbagebetalt set over et år.

God fornøjelse!

Og sidst, ikke mindst Maikens indledende citat, der passer fint til min virkelighed:

”Don’t clean your desk – you might find something in the morning that you can’t see tonight
Bruce Mau, incomplete manifesto for growth”

Det er lige mig!

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 2. juni 2011 i kategorien: Bøger,Kultur,Markedsføring,Salg . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: