Lad vær med at ha’ sælgere – ha’ glade kunder

Skrevet af Femi og Michael

Den anden dag blev jeg spurgt, hvordan vi markedsførte vores firma og uden at tænke over det, sagde jeg, “det gør vi egentlig ikke”.

Det passer ikke helt, for vi har jo vores hjemmeside, og så bruger vi meget vores netværk til at skaffe jobs, men vi har indtil nu ikke lavet egentlig markedsføring eller opsøgende salg. Samtalen fik mig til at tænke på et interview med chefen for en af de største internetsider i USA, som sagde “We don’t have any sales people – at all.”

Jim Buckmaster CEO fra Craigslist lavede sidste forår et videointerview med Fortune’s tekniske redaktør. Videoklippet herunder viser dele af interviewet med spørgsmål fra salen. Jeg synes klippet er et meget godt billede på mødet mellem den traditionelle, salgsorienterede virksomhedsopfattelse og så til den hippieagtige, kundeorienterede programmør, som Buckmaster repræsenterer.
Det er sjovt at se og høre reaktionerne når Buckmaster fortæller, at de ikke tror på profitmaksimering, og det eneste tidspunkt folk havde forladt firmaet var for at tage ud og rejse.

David Kirkpatrick and Jim Buckmaster
Klik på billedet for at se interviewet

Historien er den at Craigslist.com startede i San Francisco tilbage i 1995 med at lave en website, hvor man gratis kunne indrykke rubrikannoncer. Siden blev meget populær i USA, og i ’99 blev der etableret et firma omkring siden. De begyndte at tage penge for job- og boligannoncer, imens resten forblev gratis, og dermed var deres succes grundlagt.
I dag har de ifølge wikipedia 5 milliarder sidevisninger om måneden, en årlig omsætning i omegnen af $10 millioner, og det gør de med bare 24 ansatte (heraf ingen sælgere).

Mikrovirksomheder som vores har ikke alverdens ressourcer eller tid at smide efter markedsføring. I hvert fald ikke på den traditionelle måde med brochure, reklamer, sælgere og opsøgende telefonsalg. Og det er heller ikke noget vi har særligt meget lyst til. Derfor har vores udgangspunkt også været, at vi vil benytte vores produkter, resultater og glade kunder til at skaffe nye opgaver.

Et produkt vi har produceret i den ånd er Rotaboard, som er en gratis, online arbejdskalender. Vi vil måske på et tidspunkt tilbyde ekstra funktioner, som man skal betalte for, men i første omgang er det bare noget vi har lavet for at vise, hvad vi kan og gøre opmærksom på os selv. Der ligger en del arbejdstimer bag, men ellers har det ikke kostet os noget. Da vi lancerede Rotaboard i beta gik tingene af sig selv, og vi har nu efter 1½ måned haft 35.000 besøg. Jeg tror vi har fået denne eksponering, fordi vi har fokuseret på brugeren og ikke på profitten – og ligegyldig om der kan tjenes på det, har vi lært en masse og er nået ud til folk, vi aldrig ville have været i kontakt med ellers.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 28. marts 2007 i kategorien: Bloggerhverdag,Forretningsstrategi . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: