Klare mål – en selvfølge?

Skrevet af Trine Kolding

Forleden holdt jeg kursus for en gruppe mennesker med vidt forskellige baggrunde. Der var chefer og medarbejdere, sekretærer og projektledere, sagsbehandlere og receptionister. Fælles for 85% af dem var, at de ikke havde klare mål for deres arbejde!

Med tiden er jeg holdt op med at blive overrasket, da det er et mønster, jeg ser igen og igen. Imidlertid er det chokerende, at så få ledere og medarbejdere har et klart billede af deres arbejde. Hvis du ikke kender målet eller ved, hvad der bliver forventet af dig, er det uhyre vanskeligt, hvis ikke umuligt, at prioritere og planlægge både tid og opgaver. Så bliver det opgaverne, der styrer dig i den rækkefølge, de nu engang kommer ind, i stedet for at du bevidst beslutter, hvad du vil bruge din tid på.

Baseret på materiale fra over 80.000 interviews har forfatterne til bogen “First, Break All the Rules” påvist, at den vigtigste forudsætning for, at en virksomhed kan holde på sine medarbejdere, er, at medarbejderne ved, hvad der bliver forventet af dem på arbejde.

Hvordan hænger det sammen med, at op til 85% ikke har klare mål? Jeg tror, at mange virksomheder kunne forbedre både deres rekruttering og fastholdelse samt deres effektivitet markant, hvis de investerede lidt tid i at gøre mål og forventninger klare.

Har du i øvrigt klare mål for dig selv og din virksomhed?

[tags] Klare mål, forventninger, First break all the rules [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 9. september 2007 i kategorien: Bloggerhverdag,Personlig effektivitet . Andre indlæg af

2 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Abelone Glahn  |  22. september 2007 kl. 16:58

  Jeg har indført to gange om året at mødes med en af mine bedste kolleger for at tale sammen om hver vors mål.Det er et todages møde, hvor vi giver hinanden hver en dag, og får snakket primært dagligdag som selvstændige.
  Det er utroligt givende. Vi har hver vores nedskrevne plan. Jeg arbejder selv med et excelark hvor jeg har lavet en ti års plan, og der er visse ting, jeg vil nå hvert år. de nærmeste år kan jeg definere dem. de mere langsitede mål er mindre definerede.
  Hvert halve år justerer jeg, dels for at se, hvad jeg har nået, dels for at se, om mine mål var realisitiske, eller om om verdnenn har ændret sig.

  Det har været virkelig en øjnåbner, også fordi jeg har indlagt hvor resten af min familie er samtidig med mig. Altså jeg laver en plan, hvor jeg for eksempel kan se, hvornår mine store børn er færdige med gymnasiet og hvornår jeg derfor får en anden form for tid, når de er flyttet hjemmefra.

  Det er også en stor fornøjelse at have en sådan plan, fordi man så indimellem også kan se, hvordan man vitter lige HAR nået nogle af de opsatte mål.

 • 2. Trine  |  1. oktober 2007 kl. 08:19

  Hej Abelone
  Tak for de konkrete og brugbare input. Især er det en god idé at bruge en kollega/sparringspartner, som du beskriver. Min personlige erfaring er, at det er svært at holde udviklingssamtale med sig selv. KH/Trine

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: