Julegaver og julefrokost

Skrevet af Anette Sand

Hvad gør I med julegaver og julefrokost? I virksomheder med kun en enkelt medarbejder, kan man jo finde på noget personligt, hvis man vil give en lille julegave. I større virksomheder er beslutninger om den slags truffet af direktionssekretæren eller personaleafdelingen allerede i september.

Hos os er der ingen faste regler. Vi har gjort – eller ikke gjort – noget forskelligt fra år til år, der er ikke nogen tradition endnu. Vi er 6 personer, og i år holder vi julefrokost hjemme hos en medarbejder. Inloco Regnskab betaler gildet, vi starter først på eftermiddagen, så det bliver en halv men ikke en hel arbejdsdag, der går med det.

Julegaver: Der har jeg en ambitiøs plan, som jeg håber holder – og som jeg ikke kan røbe endnu 🙂

Men hvad må man, og hvad må man ikke gøre? Eller rettere: Hvor meget må man trække fra som udgift i sit firma? Her kommer et resume af reglerne:

Det er modtagernes forhold til virksomheden, som bestemmer, hvor stor en del af udgiften til julegaver og julefrokost, din virksomhed kan trække fra.

Julegaver:

Mindre lejlighedsgaver, f.eks. julegaver, til virksomhedens ansatte er en glædelig ting at give og modtage. Men hvis ikke firmaets medarbejder skal beskattes af værdien, skal prisen være under 500 kr. inklusive moms – og man må ikke fratrække momsen vedrørende gaver til medarbejderne. Til gengæld er der skattemæssigt fradrag for hele beløbet.

Begrebet “medarbejder” omfatter i denne sammenhæng:

Virksomhedens ansatte
Ulønnet arbejdskraft, f.eks. advisory board og praktikanter
Lønnede og ulønnede bestyrelsesmedlemmer

Følgende grupper er i denne sammenhæng ikke “medarbejdere”:

Indehavere med bestemmende indflydelse, f.eks. ejeren og ejerens ægtefælle
Kunder, samarbejdspartnere og netværk i øvrigt

Julegratiale, altså et kontant beløb til de ansatte, falder ind under nogle helt andre regler og bliver beskattet som normal A-indkomst. Det skal angives på oplysningssedlen.

Julefrokost

Udgifterne til firmaets årlige julefrokost er fuldt fradragsberettigede for så vidt angår medarbejdere og disses ægtefæller/ledsagere – og i denne sammenhæng også ejeren. I det omfang samarbejdspartnere, eksisterende kunder og øvrige forretningsforbindelser deltager, skal en forholdsmæssig andel af udgiften opfattes som repræsentation.

Den momsmæssige behandling afhænger af, om arrangementet afholdes i egne lokaler eller “ude i byen” samt deltagerkredsen, hvor der intet momsfradrag er i egne lokaler og en fjerdedel af momsen ude i byen.

God fornøjelse med juleløjerne!

[tags] firmajulefrokost, julegaver, din første medarbejder, fradrag for julegaver [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 1. december 2007 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

5 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Inloco&hellip  |  3. december 2007 kl. 21:45

  Din første medarbejder – sådan vokser du med ansatte…

  Jeg har skrevet bogen "Din første medarbejder – sådan vokser du med ansatte", som udkommer…

 • 2. Anette Sand  |  4. december 2007 kl. 07:39

  Lotte har skrevet til mig pr. mail og nævnt, at jeg burde skrive, at lejlighedsgaver til medarbejdere må koste max. 500 kr. inkl. moms. Gaver til samarbejdspartnere er der ingen max.grænse for, men kun 25% fradag. Dog skal gavernes pris være inden for rimelighedens grænser. Vi kan derfor ikke aftale, at du forærer mig et guldur, og jeg forærer dig et – og så trækker vi hver 25% fra i vores virksomheder.

 • 3. Spørgsmål om årsskifte&hellip  |  13. december 2007 kl. 08:13

  […] Julegaver til ansatte (og frivillige): http://borsenmikroblogs.dk/anette/2007/12/01/julegaver-og-julefrokost/ […]

 • 4. Anette Sand » Året&hellip  |  22. december 2007 kl. 10:09

  […] har tidligere her på bloggen skrevet om julegaver til medarbejdere, og jeg kunne ikke på det tidspunkt afsløre planen. Men det kan jeg godt her den […]

 • 5. Mariegold  |  3. september 2010 kl. 12:53

  Everyone loves Christmas especially the kids. They used to put socks on the Christmas tree, believing that Santa Claus is coming at 12mn to put something on their socks and give them a gift.

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: