Jeg har meldt mig ud af a-kassen

Skrevet af Abelone Glahn

I dag har jeg fået bekræftelsen på min udmeldelse af min a-kasse.
Jeg har taget skridtet til udmeldelsen i erkendelse af, at jeg som selvstændig ikke får så mange fordele ud af min a-kasse, at de opvejer det høje kontingent.
Det vil være bedre for mig at indbetale pengene til en ratepension, hvilket jeg så gør fremover.

Hvorfor udmeldte jeg mig ?
Fordi det, a-kassen kan tilbyde mig, ikke svarer til det, jeg skal bruge.

Fra gammel tid har jeg en indgroet kulturel opfattelse af en a-kasse, at “sådan en skal man være medlem af, hvis det skulle gå helt galt”.
Men hvis det går helt galt for mig = at jeg ikke har noget at lave, skal jeg stoppe komplet: Jeg skal fuldkommen lukke min virksomhed, lukke hjemmesider, sælge udstyr og meddele mine kunder, at jeg er stopppet. Jeg må ikke engang gøre det midlertidigt, jeg skal gøre det helt, og jeg må ikke på nogen måde signalere, at det er et overgangsfænomen.
Den situation har jeg svært ved at forestille mig.
Jeg kan højst forestille mig, at jeg i perioder kunne få så lidt at lave, at jeg kunne have brug for supplerende understøttelse, men når jeg ikke har status som lønmodtagerselvstændig, kan jeg ikke hæve supplerende. Jeg er momsregistreret.

Et andet skrækscenarie er, at jeg bliver syg. I så fald kan jeg få sygedagpenge fra første dag, da jeg er forsikret gennem Arbejdsdirektoratet.

Men, hverken det beløb, jeg får gennem arbejdsdirektoratet eller det beløb jeg kunne få gennem akassen står mål med de udgifter, jeg har i virksomheden ,og som skal dækkes også under sygdom
Så jeg kan ikke engang sikre mig denne vej.
Hvorfor skal jeg så betale flere hundrede kroner til a-kassen, penge, som står bedre på en pensionsordning ?

Er der andre fordele, jeg går glip af ved at melde mig ud af akassen ?
Nej. Jeg har spurgt på mine forskellige postlister og i mit forbund på, hvilke fordele, der skulle være, og forbundet kan højst komme op med, at jeg kan kome gratis på noget efteruddannelse.
Men beløbet, jeg skal betale i gebyr for at deltage på disse kurser – hvis de altså falder inden for det jeg skal bruge – er minimalt i forhold til udgiften til akassen.

Så er der efterlønnen.
Den er slet ikke en option for mig. JJeg har for længst meldt mig fra efterlønnen – fordi jeg simpelthen ikke tror på, at jeg får pengene udbetalt som lovet. Når jeg om 7 år kunne gå på efterløn, er der nok sket så mange regelændringer og modregninger, at jeg ikke får noget ud af den.
OG, erfaringerne herhjemmefra, hvor min mand har fortsat med at arbejde til han er over 65, og alligevel IKKE har kunnet få den fulde efterlønspræmie udbetalt, til trods for, at han har arbejdet fuldtids, men tvært imod ligefrem har TABT penge på at betale til sin efterløn, er meget stærkt medvirkende til, at jeg ikke vil betale til efterløn.
Alene det dokumentationskrav og de udregninger, der kræves for at man kan finde ud af, om jeg ville kunne få hele eller dele af præmien udbetalt, er dybt urimlig, voldsomt tidskrævende og helt ude af trit med en selvstændigs hverdag.
Så efterlønsargumentet for at blive i en a-kasse er helt ved siden af for mit vedkommende.

Hvilke andre argumenter er der ?
Ingen !
Derfor har jeg meldt mig ud.


Tankevækkende har det også været at være ude at interviewe nogle mennesker til min bog om at starte som 50årig. De har samstemmende fortalt, at det at starte virksomhed fra arbejdsløshed, altså på dagpenge, er stort set umuligt. Reglerne for, hvad man må og ikke må som arbejdsløs, er dybt urimelige og bremsende for enhver form for initaitiv og lyst til at starte selvstændig.
Hvis det lykkes at starte eller blot forberede selvstændig virksomhed, mens man går arbejdsløs, sker det PÅ TRODS af systemet.
Det kan vi slet ikke være bekendt her i Danmark.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 11. juni 2008 i kategorien: Diverse,Mikrovirksomheder,Skarpe skud . Andre indlæg af

4 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Karin Høgh  |  11. juni 2008 kl. 16:04

  Som altid går du foran, Abelone, og siger det, mange af os end ikke tør selv søge svar på.

  Jeg er ikke så sikker på, at du har ret i det med efterlønnen – den dag, du ahr overbevist mig om, at jeg heller ikke vil få en krone i efterløn, så gør jeg det asmme som dig.

  NB. Hvad er din besparelse egentlig hver måned – hvor stor en del betaler vi for at være i A-kassen?

 • 2. Abelone Glahn  |  11. juni 2008 kl. 18:52

  Det er svært at sige, om jeg egentlig sparer dem, for jeg sætter nu i stedet pengene, hver måned 383 kroner, ind på min pension i stedet for til a-kassen.
  (Havde jeg valgt at betale til efterlønsordningen ville det være yderligere 410 kroner oven i )
  http://www.journalistforbundet.dk/sw255.asp
  Det er ikke store beløb, men jeg synes, de står bedre på en pension.
  Det er ialt om året 4596 kroner.

  Jeg siger ikke, at alle ikke har brug for a-kassens tilbud, blot at det ikke passer mig, i den situation, jeg står i.

  Men efterlønnen, den tror jeg ikke længere på. Ikke efter at have set, hvordan man som både A og B indkomstmodtager skal ud i et helvede af dokumentation for at bevise, at man har lov til at få del i de præmier, som den store efterlønspræmie er delt op i.
  Jeg er ved at skrive bog om dette, og jo mere, jeg komer ned i, hvad efterlønnen indebbærer for selvstændige, jo mere er jeg glad for, at jeg har valgt den fra.

  boget andet er dog, at flere af dem, jeg har talt med, fortæller, at det er nemt at stå af og på efterlønnen, hvis man i sin tid som 60-65 årig får mindre job. Rent faktisk siger dem, jeg har talt med , og som for eksempel arbejder som fastlancere 2-3 måneder på et projekt ad gangen, at det er meget meget nemmere at være på efterløn end på de supplerende.

 • 3. Abelone » A-kasse o&hellip  |  16. juni 2008 kl. 09:31

  […] Jeg skrev forleden et indlæg om at melde sig ud af sin a-kasse. […]

 • 4.  |  16. juni 2008 kl. 09:33

  […] meldte jeg mig ud af min a-kasse efter l

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: