Indre konflikter – hvad gør man så?

Skrevet af Nethe Plenge

En bloglæser, Hanne Elmer, har kommenteret og stillet et par spørgsmål.
Tak for det!
Hanne spørger: “Men nu vi er ved indre konflikt. Har man ikke mange af dem som mikrovirksomhed eller i hevrtfald i starten? Hvordan prissætter jeg mit arbejde? Den ene del siger forsigtigt: “høj pris, jeg er da virkelig noget værd. Den anden del skriger: Du kan da ikke forlange Så meget for det”. Hvordan overkommer man alle sine indre konflikter som ny iværksætter. Et er jo at have en konflikt med andre, men hvad når konflikten rykker ind i ens eget hoved?”
Spørgsmålet er med sikkerhed genkendeligt for andre andre mikroer, og jeg forsøger efter bedste evne at give et bud, som forhåbentlig kan inspirere dig og andre.
Det sidste først – den indre konflikt. Mit råd vil være, at forsøge at finde til bunds i hvert spørgsmål for sig. Hvad handler det egentlig om det her? Hvad er der nede under mine følelsesfyldte og usikre spørgsmål eller standpunkter? Hvilke værdier eller behov, er der nede under overfladen på hvert af de to veje, der river mig midt over?
Jeg har en lille øvelse, som jeg selv bruger, når mine egne, indre konflikter flår i mig fra hver sin side:
Jeg stiller mig – rent fysisk – på først det ene holdepunkt og derefter flytter jeg mig nogle skridt hen til det andet. Hvert sted gransker jeg den kvaliteten der dybest set ligger lige netop på dét ståsted.
Et eksempel:
Hvis jeg laver et kontraktudkast med en pris, som jeg selv er godt tilfreds med, så får jeg måske ikke opgave. Jeg bliver utilfreds med mig selv, hvis jeg sætter min pris for lavt. På den anden side: Jeg vil have opgaver!” Nu stiller jeg mig ført der, hvor jeg vil dvæle ved, hvad der er kvaliteten i at tage en ordentlig pris. Jeg går i dybden med at undersøge, hvad det er, der er så godt med at sætte en ordentlig pris på mit arbejde. “Jeg vil have en ordentlig pris. Sørme så! Min pris er et udtryk for, at der ligger meget arbejde under mine ydelser. Jeg har erfaringer, masser af viden, og jeg bruger tid på forbedeles ehver gang. … Jeg vil anerkendes for det, jeg har gjort for at være så god, som jeg faktisk er. Jeg skal konkurrere på viden og erfaring – ikke på pris. Hvis jeg går ned i pris, så mister jeg min selvrespekt, og risikerer, at andre mister respekten for mig. Ja, det er respekt og selvrespekt, det her handler om. Jeg kan altid tjene penge på andre måder, men når jeg sælger mig selv og min ydelse i mit firmas navn, så vil jeg anerkendes for værdien af det, jeg faktisk sælger. Det er selvrespekt og respkt, der er vigtigt for mig”
Og nu flytter jeg mig – igen helt fysisk – hen til det andet holdepunkt: “Det er vigttigt for mig at have kunder, der kan fortælle andre kunder, hvor god min ydelse er! Jeg vil have mit navn udbredt, jeg vil være bredt kendt, jeg vil have flere kunder. Ja, det er det, der er vigtigt for mig: Jeg vil have vækst! Det vil jeg gå efter!”
Nu står jeg med det, der betyder noget for mig: På den ene side respekt og selvrespekt og på den anden side udbredelse og vækst.
Måske er det iukke så vanskeligt at kombinere de to grundlæggende ønsker? Udelukker det ene mon det andet? Selve den indre konfliktløsning handler nu om at få masser af kreative ideer til, hvordan man kan få vækst med respekt for dig selv – og på en måde, så andre bevarer respekten for en. Måske kan man få en hjælpende hånd til idéudviklingen. Det tager sandsynligvis lidt længere tid at gøre de her overvejelser, og der vil ligge helt andre værdier og ønsker i andre menneskers eftertanker. Dette var bare et eksempel på selve “øvelsen”, som man kan gøre, når man er i vildrede med sine indre konflikter.
Kort og godt: Dyk til bunds, find ud af, hvilke værdier og behov, der ligger under dine påtrængende, indre standpunkter, og find så frem til kreative idéer, der kan tilgodese dinde indersteværdier og behov.
Hvis du ikke kan tilgodese begge dele på én gang – hvilket faktisk er ret sjældent! – så står du i et regulært dilemma, hvor du må træffe et valg. Dilemmaer er kendetegnet ved, at lige gyldig hvilken udvej, man vælger, så står man stadig med et problem. Da består den største udfordring består i at leve med, at man har valgt at følge den ene vej. Men har du gjort dig overvejelser bevidst og til bunds, så er det ikke så slemt at tage konsekvensen af dine beslutninger og valg. Det vigtigste der, her i en konfliktsammenhæng, at du træffer besltutninger på baggrund af modne overvejelser – og ikke som offer som offer for dine egne, indre for konflikter.
Læs også i Hånd om konflikten kapitel 13 om “Hvordan får man styr på sit tankemylder”
Til det første spørgsmål er der et rigtig godt svar: Læs bogen i mikroserien: “Sæt pris på dig selv”! af Ulla-Lisa
Thorden. Og træn dig så op i at sige store tal! En af mine gode venner hjalp mig fakstisk, lige da jeg var begyndt som selvstændig. Han sagde: “NU skal vi lære dig at sige store tal. Kan du sige TI TUSIND?” Begynd med et stort tal, og træn dig efterhånden op i at sige større og større tal. Jaja, det lyder pjanket, men prøv måske alligevel.
Femogtyvetusinde hilsner fra Nethe

[tags]Hånd om konflikten,konflikt,indre konflikt,pris,dilemma[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 2. juni 2007 i kategorien: Konfliktstof . Andre indlæg af

1 kommentar Skriv kommentar

 • 1. Hanne elmer  |  4. juni 2007 kl. 21:21

  Hej Nethe

  Tak for et meget fyldigt svar, med en konkret øvelse, der er lige til at afprøve
  🙂
  Vidunderligt med taltræning. Jeg vil straks gå i gang med at øve den store tabel.

  hilsen Hanne

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: