Hvornår får vi et andet vækstbegreb?!

Skrevet af Abelone Glahn


Nu sker det igen: Iværksættermessen 07 laver en undersøgelse om vækst, og det eneste, der sker, er en fastholdelse af et efter min mening forældet og snævert vækstbegreb for iværksættere og selvstændige.

I en elektronisk undersøgelse, som man opfordres til at bidrage til, spørges der til sidst om man selv opfatter sig som vækstvirksomhed, og definitionen følger så her:

 Ifølge Erhvervs og Byggestyrelsen er definitionen på en vækstvirksomhed/vækstiværksætter en virksomhed med mindre end 7 ansatte, som har ambitioner om at beskæftige mindst 10 ansatte inden for 3 år.

Desuden gælder for eksisterende virksomheder med mindst syv ansatte, at de har ambitioner om en vækst på mindst 60% i antal ansatte inden for 3 år. Endvidere defineres iværksættere og eksisterende virksomheder der har eksportambitioner eller af andre grunde anses for at have vækstpotentiale fx særlig høj indtjening pr. medarbejder også som vækstvirksomheder og vækstiværksættere.

Hvor er jeg dog træt af det !
Vækst er så meget andet end antal ansatte, eksportmarkeder og indtjening. Og succes kan måles på andre måder.

Vel er der nogen, der ikke har interesse i at være andet end, hvad der lidt hånligt kaldes hobbyvirksomhed ( det er når man faktisk evner at drive en forretning, der løber rundt, skaber overskud, så man kan leve af det, hvilket er en stor præstation i sig selv)  mens andre har andre ambitioner – de er bare ikke målt i traditionel alen.

En del mikrovirksomheder ender med at blive vækstvirksomheder, fordi vi
a) enten starter småt og vokser eksplosivt, fordi det viser sig, at vi har fat i noget udviklingsbart, uden nødvendigvis at have de føromtalte vækstambitioner fra starten og b) fordi vi er fleksible, langt mere fleksible end de større fra-starten-vækstorienterede produktionsvirksomheder og
c) fordi vi tit arbejder med noget immaterielt eller videns/it baseret, som ikke skal stables og emballeres.

Det synes mig, som om også Iværk07 igen og igen fastholder forældede definitioner på iværksættere og vækst og mangler at se potentialet i virksomheder der vækster ad andre parametre.

Det er ærgerligt, kortsynet og ærligt talt også lidt træls i længden.

Om igen Iværk07,  men også om igen så mange andre.

Vækst kan måles i

– effekt for den enkelte kunde

– katalysatoreffekt for  brancher

indirekte skabelse af arbejdspladser for andre

innovation

– succes for den enkelte  og sammehæng mellem arbejdsliv og fritid – (vi skal nemlig snart måles på, hvor få vi sender til behandling på grund af stress, og hvor lidt vi derfor belaster sundhedssystemet, og tro mig, selv om det er stressende at være selvstændig, så er der også så mange frihedsgrader i det, at mikrovirksomheder ikke nødvendigvis bidrager meget til statitikken over dem, der ligger sundhedssystemet til last.

Det er svære kriterier, men jeg må igen og igen og igen, erhvervsminister, erhvervs og byggestyrelse, og andre indenfor erhvervslivet, opfordre til, at man

REDEFINERER VÆKSTBEGREBET

Kom nu ! Lad os for pokker blive målt på noget andet.  Lad os hjælpes ad med at finde de kriterier, som er målbare og sammenlignelig og vigtige.

Det er næsten ubærligt at skulle synge denne sang een gang til.

PS: Jeg er ikke heldigvis fornærmet:

Vi har intet imod, at man kigger på væksteliten. Vi ser tværtimod frem til at blive regnet med til den!

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 23. august 2007 i kategorien: Skarpe skud . Andre indlæg af

2 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Gunnar Langemark  |  23. august 2007 kl. 18:53

  Abelone. Vi har jo allerede et andet vækstbegreb. Du og jeg og mange andre. At man fra officiel og offentlig side ikke rigtig har opfattet det endnu må jo ikke slå os ud af kurs.
  Jeg selv har haft min – årlange – brydetur med de forventninger der ligger til vækst og ambitioner, og har været hele vejen op og ned fordi jeg ikke var i stand til, at bruge de tilbud der blev stillet til rådighed for iværksættere. De satte nemlig hele tiden en dagsorden, der handlede om hvorvidt jeg var ambitiøs og ville lave en virksomhed med medarbejdere. Jeg skulle så forholde mig til noget, som slet ikke er interessant for mig på nuværende tidspunkt.
  Min vækst sker på det indre plan. Men det er der ikke så fandens mange andre der forstår. Det er fordi jeg er MIG – med min énmandsbiks – at jeg kan tilbyde de ydelser jeg kan, og at der er nogen der vil købe dem. Det er af samme grund, at jeg ikke er kandidat til stressbehandling, og at jeg synes jeg har et skønt liv.

  Jeg ved da godt, at det er lidt latterligt i nogle menneskers øjne. Dem om det. Hvis jeg skulle være lidt tudefjæs, så ville jeg sige, at jeg tror vi mænd over 40 er dem der har sværest ved, at sætte os ud over det der traditionelle vækstbegreb – og derfor også dem der har vanskeligst ved, at erobre den frihed og livsbekræftelse der ligger i, at kunne leve sit eget liv – og ikke skulle leve op til “vækst” på den måde.

  Vi har allerede et andet vækstbegreb – og vi skal ikke vente på, at alle andre også opdager det. Faktisk er det fuldt tilstrækkeligt hvis vi selv forstår det helt ind til kernen, og samtidig støtter andre der gerne vil derhen.

 • 2. abelone glahn  |  23. august 2007 kl. 19:34

  Jeg er inderlig enig med dig, og hviler også godt selv i mit eget vækstbegreb.
  Nogen gange synes jeg bare, jeg har en mission i at få fortalt nogle flere – uden for min egen andedam – at man altså godt kan se anderledes på det, og at det også ville gavne Danmark hvis det officielle erhvervsdanmark begyndte at få nogle andre typer vækstbriller på.

  Men det er et Sisyfosarbejde, og det er også kun engang imellem, irritationen bryder igennem hos mig så ukonstruktivt.

  Jeg lover, der går lang tid inden det næste korstogsindlæg!

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: