Hvorfor er der så få kvindelige iværksættere?

Skrevet af Karen Lumholt

I dag har der været en journalist fra Fyns Stiftstidende, der gerne ville høre, hvorfor der er så få kvindelige iværksættere.

Interviewet med hende fik mig til at tænke over, om man kan lave en samlet liste over svaret på dette spørgsmål. Hermed forsøgt:

Hvorfor er der ikke så mange kvindelige iværksættere?

1. Valg af branche afgør hvor godt iværksætteren overlever
– For mange kvinder skifter branche, især dem der starter inden for detailhandel, kun en tredjedel af detail-virksomhederne lever efter fem år
– Kvinder der starter inden for vidensfag har bedre overlevelse – de beholder oftere deres faglige netværk – de skifter ikke så ofte branche – og tjener desuden bedre.
Halvdelen af disse overlever efter fem år

2. Selvtillid mangler.
Næsten hver anden kvinde på de lange videregående uddannelser, drømmer om at starte selvstændig virksomhed, men mange holder sig alligevel tilbage – primært pga. usikkerhed, mangel på selvtillid, evt. også mangel på netværk og rollemodeller.

3. Kvinder ansættes i det offentlige
Det spiller også ind at de fleste iværksættere kommer fra det private erhvervsliv.
Kvinder har typisk arbejde i det offentlige, så rekrutteringsgrundlaget er på den måde anderledes. Man har netværk i det offentlige, når man kommer fra det offentlige. Kvinder mangler rollemodeller i det private.

4. Kvinderne tjener allerede mindre inden de bliver iværksættere
Kvindelige iværksættere er ikke på forhånd gearet til at skulle tjene mange penge:
– Kvinderne har tjent mindre end mændene i deres tidligere ansættelse – i snit har de haft en løn, der er 100.000 kr. mindre årligt
– Kvinderne har mindre formue, når de starter
– Blandt mændene, som starter, er der flere med lederbaggrund
– Blandt kvinderne, som starter, er der flere, der har været væk fra arbejdsmarkedet en periode

I bogen “Fra biks til business” forsøger jeg at sætte en række facts som disse ind i en større sammenhæng i kapitlet “Trends og Fakta”.

Før journalisten fra Fyn har der været journalister fra Femina, Alt for damerne, CV, Erhvervsbladet og fagbladet Journalisten, som har interesseret sig for emnet kvindelige selvstændige og deres vækstpotentiale. Og bogen er ikke udkommet endnu!

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 12. november 2008 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: