Hjernen bag tidsoptimisme

Skrevet af Trine Kolding

Først og fremmest tak for de mange kommentarer og feedback på Få styr på tiden-arrangementet i sidste uge – både på bloggen og i min mailbox. Flere har skrevet om tidsoptimismen – dvs. den tendens nogle har til at overvurdere, hvor meget tid og hvor mange ressourcer de rent faktisk har til rådighed. I bogen har jeg dedikeret et helt kapitel til tidsoptimisme, fordi den har så stor indflydelse på vores planlægning og måden, dagen forløber.

Stor var min nysgerrighed derfor, da jeg i fredags faldt over en artikel i Berlingske Tidende: “Optimismens oprindelse fundet”.  Så til alle jer tidsoptimister – her er forklaringen:

“Forskere har fundet hjernens to optimismecentre. Her ligger – mener de – forklaringen på, at vi har urealistiske forventninger til fremtiden”. Forskerne har målt hjerneaktiviteten hos personer, samtidig med at de blev bedt om at forestille sig positive og negative scenarier.  Under forsøget reagerede to forskellige centre i hjernen markant på de positive scenarier.

Forskerne har konkluderet, at det måske er svaret på, at nogle mennesker bliver depressive, mens andre er urealistisk optimistiske omkring fremtiden. “Mennesker forventer positive begivenheder i fremtiden – også når der ikke er noget rationale for at forvente det. “

Jeg vil stadig fastholde min pointe om, at tidsoptimisme er en af de største faldgruber i forbindelse med planlægning og god tidsstyring, og at det betaler sig at indarbejde større tidsrealisme i dagligdagen. Men jeg anerkender bestemt også potentialet i optimismen, f.eks. at risikoen for depressioner mindskes.

Balance må være nøgleordet her. En grad af tidsoptimisme er fint, så længe det ikke lægger din planlægning i ruiner.

Med ønsket om en god dag i optimismens tegn,

Trine

[tags]Tidsoptimisme, Få styr på tiden, Berlingske Tidende [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 30. oktober 2007 i kategorien: Bloggerhverdag,Personlig effektivitet . Andre indlæg af

1 kommentar Skriv kommentar

  • 1. Abelone » Fik 40.00&hellip  |  30. marts 2008 kl. 21:03

    […] Det var især efter at have læst Trines Koldings bog – og følt mig ramt af ordet ‘tidsoptimist’ – at jeg følte mig kaldet til at udarbejde et mere detaljeret tidsbudget for bogens arbejde. – Det […]

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: