Har du læst betingelserne?

Skrevet af Peter Lind Nielsen

Der findes et utal af web 2.0 sider hvor du som bruger kan uploade forskelligt materiale, og her tænkes ikke blot på LinkedIn, Facebook m.v. men også andre typer som fx Tv2 Vejret. Det kan enten være materiale du bare vil dele med andre eller hvor du måske oven i købet kan deltage i en konkurrence!

Men har du læst betingelserne der gælder når du uploader materiale, fx billeder til Tv2 Vejret?

Du garanterer overfor Tv2, at du har samtlige rettigheder til materialet, herunder rettighederne til at materialet må offentliggøres. Men ved du hvad det betyder?

Har du som fotograf selv taget billedet er første trin klaret. Har du ikke selv taget billedet så skal du sikre dig at fotografen giver dig lov til at uploade billedet og at det må bruges af Tv2. Hvad angår ”brugen” kommer jeg ind på det nedenfor.

Men du skal også tjekke ”motivet”. Er der personer der kan genkendes på billedet skal du sikre dig at de giver dig lov til at du kan uploade billedet og at det må bruges af Tv2. Er hovedmotivet et kunstværk/brugskunst fx en smuk vase skal du sikre dig at ophavsmanden (keramikeren) har givet dig lov til at oploade billedet og at det må bruges af Tv2.

Hvis du ikke har sørget for at indhente alle tilladelser, og Tv2 bliver sagsøgt af fx en person på billedet fordi han ikke er tilfreds med pludselig at se sig selv på Tv2’s hjemmeside eller i fjernsynet, eller fordi en kunstner ikke vil se sin smukke vase anvendt som blikfang for en ny fjernsynsudsendelse – ja så vil et sådan erstatningskrav mod Tv2 blive videresendt til dig!

Her kommer vi så til Tv2 brug! For der står faktisk at Tv2 får en tidsubegrænset brugsret til billedet. Tv2 kan i al evighed bruge billedet til hvad Tv2 måtte ønske fx som temabillede til en ny tjeneste på Tv2’s website eller som blikfang for en ny tv-udsendelse.

Så sender du et sjovt sommerbillede af din lidt for tykke moster i bikini for at deltage i en konkurrence på Tv2 vejret, ja så risikere du, udover at billedet i et stykke tid ligger på Tv2 website, at din moster bliver nyt Tv2 blikfang for Tv2 Vejret på landsdækkende TV, eller at billedet bruges for det nye slankeprogram!

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 19. september 2008 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

2 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. abelone glahn  |  26. september 2008 kl. 07:50

  Tjah, sådan får man et righoldigt billedarkiv uden større besvær.
  Det er jo egentlig godt tænkt, og nemt.
  Min moster i bikini er bare ikke så glad for mig 🙁
  vh
  Abelone

 • 2. peter lind nielsen  |  28. september 2008 kl. 13:32

  Nej og selvfølgelig kan moster kræve at Tv2 ikke bruger billeder med hende for hun har jo ikke givet tilladelse! og moster vil næppe anlægge retssag mod Tv2 når finder ud af at det er dig der har uploadet billedet – men der bliver nok ingen julegaver et stykke tid 🙂

  Peter

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: