Handens och tankens intelligens

Skrevet af Ulla Lisa

Häromdagen befann jag mig i Stockholm på ett uppdrag och fick en stund över i Gamla Stan (där jag förresten hade förmånen att sova under takåsbjälkar hos goda vänner). Upptäckte då bland annat att om man avviker från allfarvägarna i skymningen så blir det magiskt mellan husen. Ljuset, himlen, kullerstenarna, lutande hus med små ljusgluggar. Lätt att tro att man är tillbaka i annat århundrade.

Nåväl. Bland allt turistiskt på stora gatan, lockades jag in på Castor, en butik där ett tiotal konsthantverkare samlat sina verk. Jag tillbringade en lång stund i begrundan och förtjusning över påhittighet och skicklighet i utförande. Först när jag gått min runda, tilltalades jag av en vänlig konstnär som hade all tid i världen att berätta om sina kollegor och deras verksamhet. Vi hade en mycket trevlig stund, långt från okunnig och ointresserad butikspersonal som man tyvärr träffar på ofta i butiker. Tänk vilken skillnad ett bra samtal gör när man fått kolla ifred och sedan får veta mer.

Jag slogs också av tanken att vi har tiotusentals skickliga konsthantverkare i Sverige, som gör unika ting. Varför köper vi inte mer av det, istället för fula saker som säljs i tusental och som saknar avsändare? Detta är en fråga som jag funderar på.

Är det konsthantverkarna som inte kan eller vill ”sälja”? Är det vi konsumenter som inte tar oss tid att söka det unika? Eller är vi så korkade så vi inte längre kan avgöra när vi ser något utsökt som är gjort med kärlek och vårt köp kunde bidra till ytterligare en försörjning…? Tja, vem vet.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 20. september 2011 i kategorien: Fra Ulla-Lisa Thordens blog . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: