Grinebiddere og fnisetanter

Skrevet af Trine Kolding

Vidste du, at børn griner 300 gange om dagen? Latter har masser af dokumenteret positiv effekt både fysisk og mentalt. Hvorfor i alverden griner vi voksne så kun 20 gange om dagen? Jeg er helt nedslået over, at børn griner 15 gange så meget som os. Det er selvfølgelig dejligt for børnene, at de har det så sjovt. Men hvad med os? Hvad blev der af vores latter?

Mine tvillinger på to år har et særligt fælles sprog uden ord. Når vi sidder ved middagsbordet, laver de nogle indforståede grimasser eller tegn til hinanden, og det næste øjeblik er de ved at styrte ned af deres trip-trap stole af grin. Vi voksne undrer os og prøver at finde ud af, hvad de griner af. Hvorfor egentlig? Det er herligt og befriende bare at grine – der behøves ikke altid at være en grund.

På et kursus forleden begyndte tre mandlige deltagere pludselig at grine af en kommentar. Der gik et stykke tid, inden det gik op for os andre, hvad det handlede om. På det tidspunkt var de tre grinebiddere nået til et punkt, hvor de ikke kunne holde op igen. Efterfølgende brød de gentagne gange ud i fnis og halvkvalt latter. Det var faktisk vældig underholdende for os alle og brød med den etikette, mange af os forsøger at efterleve.

Jeg blev straks hensat til folkeskolen og de utallige timer,  jeg tilbragte uden for døren, fordi jeg ikke kunne holde op med at grine. Hver gang jeg fik lov at komme ind i klasselokalet igen, kom jeg uforvarende til at fnise helt hysterisk. Blot fordi jeg ikke måtte! Det var både virkelig sjovt og forfærdeligt på samme tid. Lidt ligesom da man var lille og blev kildet. Man ønskede det skulle stoppe – og alligevel ikke.

Hvornår blev det uacceptabelt og useriøst at grine helt ukontrolleret? Det er jo både livsbekræftende og energigivende. Måske kunne mere latter endda øge både motivation og effektivitet…

[tags] grinebiddere og fnisetanter, latter, tvillinger, motivation, effektivitet, etikette, mikrovirksomheder [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 21. november 2007 i kategorien: Bloggerhverdag . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: