Gæt en fagterm

Skrevet af Trine Kolding

“Ræk mig lige amerikaneren, en gul trekant og en mandril.”
“OK, skal du også bruge den lille fede?”

Kan du gætte, inden for hvilket fag man benytter ovennævnte termer?

Ordvekslingen fandt sted i dag henover mit hoved i tandlægestolen. Desværre havde jeg munden fuld af power drills, orange splitter og “lyset”, så jeg fandt aldrig ud af, hvad små fede og mandriller er for noget.

Men jeg har grint af det resten af dagen, fordi det er et rigtig godt eksempel på, at vi i dagligdagen bruger mange fagspecifikke termer og indforståetheder (måske ikke i lige så ekstrem grad som her…). Gad vide, om vi altid er gode nok til at gøre os forståelige over for kunderne? Og lige så vigtigt – at forstå hvad kunderne siger?

Fra “blå og pæn” til konkret hjemmeside
At kunne bygge bro mellem vores faglige viden og kundens behov er en kunst i sig selv. Med fare for at udlevere mit ringe kendskab til og interesse for hjemmesideløsninger og design kan jeg fortælle, at min første besked til leverandøren af min tidogtanke-hjemmeside i sin tid var: “Den skal være blå og pæn!”. Jeg er sikkert enhver grafisk designers mareridt, for jeg kender ikke termerne og er egentlig heller ikke specielt interesseret i dem. Jeg ringer til en grafisk designer, fordi det er dét, de er dygtige til.

Derfor stiller jeg som kunde krav til, at min leverandør er både pædagogisk og god til at oversætte “blå og pæn” til noget mere specifikt og konkret ved at stille de rigtige spørgsmål. Ligesom det er mit ansvar som underviser og coach at afdække kundernes behov og formidle min viden i et sprog, som de forstår.

Få feedback på dit sprogbrug
Måske var det en idé at bede et par personer, som slet ikke kender til vores fagområde, om at give feedback på salgstalen, elevatortalen, de opsøgende salg-replikker etc. Det kan være, at vi snakker om “gule trekanter og mandriller” uden at vide det!

[tags] fagterm, faglig viden, leverandør, mikrovirksomhed, underviser, coach, grafisk designer [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 10. december 2007 i kategorien: Bloggerhverdag . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: