Fremtiden II

Skrevet af Trine Kolding

Alle mangler tid!
Et andet bud på fremtiden anno 2027 er, at vi kommer i så stor tidsnød, at samvær med andre kræver nøje planlægning. Ellers kan det overhovedet ikke lade sig gøre.

Fremtidsforsker Birthe Lindal Hansen forudser, at det uanmeldte besøg er en saga blot, og at familie og venner laver kontraktuelle aftaler for at få tid til hinanden, f.eks. skovtur den første søndag i måneden.

Hvad får jeg ud af det?
Hun fremhæver desuden, at “hvad får jeg ud af det?”-tendensen vil blive stærkere. Det betyder, at vi ikke længere vil invitere som en gestus overfor andre, men fordi vi ser det som en investering, der giver afkast. Jeg ser allerede tankeboblerne for mig: “Hvor meget er mine venner mon værd?”, “Nok til at ville investere en torsdag aften i dem?”.

Vi får altså mindre og mindre tid, og planlægning bliver endnu mere afgørende.

Masser af tid…
I lørdags bragte Berlingske Tidende så følgende overskrift: “Vi har masser af tid”. Nu er jeg for alvor forvirret. Har vi for meget nu, og om 20 år vil vi have alt for lidt?

Artiklen handler bl.a. om, at vi får mere og mere tid, bl.a. fordi vi over et helt liv arbejder mindre end tidligere. Her vil jeg lige indskyde, at det nu ikke er min oplevelse, når jeg besøger danske virksomheder og taler med deres ledere og medarbejdere. Tværtimod fylder det skjulte overarbejde, hvor vi logger på om aftenen og ordner de mange mails etc., mere og mere. Men det er et helt andet indlæg.

Selv om vi ifølge artiklen arbejder mindre, synes vi alligevel ikke, vi har nok af den. Arbejdet bærer en del af skylden, men det skyldes i lige så høj grad, at vi har for mange planer i fritiden. Speciallæge Jørgen Lund, der arbejder med stress, udtaler, at de stramme tidsplaner er en af de store syndere. “…vi synes, vi skal være så effektive. Vi glemmer at være tilstede i nuet, og det er netop en af de ting, der fremkalder følelsen af at have underskud på tidskontoen.”

Tidsrealisme
Jeg kunne ikke være mere enig. Tidsoptimismen og deraf urealistisk planlægning er et rigtig godt sted at starte, hvis du synes, du har for lidt tid. Derfor: vær realistisk med din tid og ressourcer og læg små buffere ind i løbet af dagen.

Tidsmanglen er noget pjat
Faktisk synes Jørgen Lund, det er lidt pjattet at tale om, at vi ikke har tid nok. Han bruger vores fjernsynskiggeri som eksempel. Faktisk ser vi i gennemsnit fjernsyn 2 ½ time hver dag! Så allerede her kunne vi spare noget tid.

Seniorforsker Frank Høgholm Pedersen  ved Institut for Fremtidsforskning har en anden indgang til tidsproblemerne. Han mener, at vores manglende evne til at prioritere og planlægge bl.a. hænger sammen med det virvar af muligheder, som vores dagligdag består af. Og netop det virvar skal vi lære at leve med og navigere i.

Måske skal vi endda også kigge vores forventninger til det gode liv efter i sømmene. Er forventningerne realistiske…?

Jørgen Lund slutter af med at sige: “Det er et spørgsmål om at finde ud af, hvad man vil og så prøve at skrue tilværelsen sammen, som man opnår det. Et døgn har 24 timer – den lagkage bliver altså ikke større…”.

For lidt tid eller nok tid – hvad er dit forhold til tid?

[tags]for lidt tid, birte lindal hansen, jørgen lund, fremtidsforsker, frank høgholm pedersen, institut for fremtidsforskning, Berlingske tidende, tidsoptimisme, planlægning [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 23. april 2007 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: