Fremtiden I

Skrevet af Trine Kolding

På vej til et foredrag på Fyn faldt jeg over Monarch Magazine, der i det seneste nummer sætter fokus på fremtiden. De har bedt fremtidsforsker Birthe Lindal Hansen fra Kairos Future Denmark kigge i krystalkuglen. Det er der kommet nogle meget interessante bud ud af. Derfor vil de næste par indlæg på bloggen vil handle om år 2027.

Arbejde og fritid flyder sammen
Efter 100 år med stor forskel på arbejde og fritid i industrisamfundet er det nu slut! Fremtidsforskeren tror ikke på, at vi der arbejder med viden og tanker kan bevare grænserne. Derfor må “vi lære at leve med, at vi kan være begge steder på en gang, for vi kan ikke holde hovedet fra at tænke, fordi kroppen er gået hjem”. Samtidig understreger hun, at vi skal lære at slappe af, mens vi er på job.

Jeg synes, det er nedslående læsning. Især fordi en stor del af de stress-undersøgelser, der jævnligt offentliggøres, peger på netop flydende grænser mellem arbejde og fritid som en afgørende stressfaktor. Jeg er ikke i tvivl om, at nogle mennesker ubesværet manøvrerer imellem de 2 sfærer. Men hvad med alle os, der ikke gør?

Til kamp for bevarelse af grænserne
Skal vi bare acceptere fremtidsprofetien og så lære at leve med det? Ligesom Gitte Jørgensen for nogle år siden blev træt af det evige tids- og materialismeræs og bidrog til at starte den danske Simple Living-bølge, så vil jeg gerne være med til at starte en bølge til kamp for bevarelse af grænserne mellem arbejde og fritid.

Jeg tænker det ikke i sort-hvide termer à la “Jeg må aldrig arbejde i min fritid, og når jeg er på arbejde, tænker jeg KUN på arbejde”. Men retten til at holde rigtig fri, når jeg fri, kunne være et godt sted at starte.

Er du med?

Kilde: Artiklen “Skru ned for egoismen: Om 20 år ønsker vi at forpligte os”, Monarch Magazine 5/2007

[tags] monarch, fremtidsforsker, arbejde og fritid, Birthe Lindal Hansen, Kairos Future Denmark, Simple Living[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 18. april 2007 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: