Formel på arbejdsliv uden stress

Skrevet af Trine Kolding

“Næsten hver tredje medarbejder i finanssektoren har symptomer på stress, hver tiende har ligefrem været syg af stress”. Sådan skrev Politiken den 3. april. Og derfor vil bankerne nu finde en formel på arbejdsliv uden stress.

Overenskomster og arbejdstidsregler bliver sat ud af funktion i en forsøgsperiode på to år. I stedet vil man indarbejde en større og mere individuel fleksibilitet. Eksempelvis ved at lade nogle medarbejdere arbejde fra kl. 16-22 i stedet for kl. 8-16. Andre får mulighed for i højere grad at arbejde hjemmefra. En tredje mulighed er i en periode at arbejde 120 procent for på et senere tidspunkt at skrue ned for blusset.

Og hvad har det så med mikrovirksomheder at gøre?
Jo, vi har faktisk mulighed for at indføre en stor grad af fleksibilitet i vores arbejdsliv. Og mange af os taler om det som en vigtig parameter for at vælge den selvstændige livsform. Men udnytter vi så mulighederne?

Forleden spiste jeg frokost med et par kolleger, dvs. andre selvstændige i det kontorhotel, hvor jeg “bor”. Vi talte netop om, hvor dejligt det var selv at kunne bestemme mødetidspunkter og arbejdstider. Hvorefter en af dem siger: “Jeg tror faktisk ikke, jeg har holdt en fridag de sidste to år”.

Hvor fleksible er vi egentlige?
Det er fint med fleksibiliteten, men hvad skal vi med den, hvis vi ikke benytter os af den? Indrømmet, det sker stadig, at jeg må minde mig selv om, at det er helt i orden, jeg holder fri en formiddag for at dyrke sport eller få massage. På trods af at jeg ind imellem har skæve arbejdstider og underviser om aftenen eller på en lørdag, kan jeg stadig sommetider få følelsen af at pjække, hvis jeg tager en fridag med ungerne på en hverdag. Måske er det resterne af 8-16 kulturen, måske det pulserende arbejdslivs krav om evig aktivitet…jeg ved det ikke.

Skab frirum og oaser
Men jeg tror, at én af ingredienserne til et arbejdsliv uden stress er at øve sig i at holde fri. At skabe nogle frirum og oaser til sig selv. Også selv om de ligger “midt i arbejdstiden”!

[tags]arbejdsliv uden stress, mikrovirksomheder, holde fri, 8-16 kultur, microbusiness, fleksibilitet[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 18. april 2007 i kategorien: Bloggerhverdag,Tid . Andre indlæg af

2 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Jonas  |  20. april 2007 kl. 13:04

  Spændende tanker, men jeg tror ikke det kun er problematisk. Som du skriver, så er det 8-16 kulturen, der ligger i os. Det er svært at sætte sig udover at den gamle devise, at jo mere man arbejder, jo bedre medarbejder er man. Fleksibilteten betyder i yderste konsekvens at man måles på sit “output” alene, dvs. kan man i 2100 løse sine opgaver på 5 timer om ugen på en strand i Polynesien (hvis det ikke er oversvømmet), jamen, så er det kun godt. Vi skal bare lære at vi måles bare kvalitet, ikke kvantitet (tid på arbejde, tilgængelighed, osv)

  Jonas
  http://www.mwr.jobs

 • 2. trine kolding  |  23. april 2007 kl. 07:30

  Præcis! Det er kvaliteten, ikke kvantiteten, der tæller. Vi skal væk fra at tælle timer som en del af effektiviteten. I øvrigt – hvorfor vente til 2100? Scenariet med en polynesisk strand er vældig motiverende.
  Mange hilsener, Trine

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: