Det man siger, er man selv

Skrevet af Trine Kolding

Michael Maze var hovedpersonen i en medrivende udsendelse om vor tids største bordtennistalent på DR forleden. Dokumentaren “Maze retur” følger Mazes vej tilbage til toppen efter en lang periode med skader og skuffelser.

Maze’s negative fokus
Udover at det er spændende at få indblik i en sportsstjernes dagligdag og udfordringer, var der specielt en sekvens, der fangede min opmærksomhed. Efter en sæson fyldt med skader og nederlag kæmper Maze for at nå med til EM.

Trods alle odds lykkes det ham, men i de første kampe er han ukoncentreret og spiller ikke på sit sædvanlige niveau. Det frustrerer ham naturligvis, og mens kameraet går tæt på, hører vi sætninger som: “hold k…, hvor jeg spiller dårligt”, “det er simpelthen for ringe”, “jeg er alt for ukoncentreret”.

Fokus og sprog
Det interessant er, HVAD han siger til sig selv. Alle hans kommentarer er negativt ladede og kritiserende. Inden for coaching er vi meget optagede af fokus og sprog. Hovedreglen er, at det vi fokuserer på, er det vi får. Og det vi siger til os selv, bliver også det, vi tror på. Hvis du siger noget tilpas mange gange til dig selv, bliver det efterhånden en overbevisning og dermed en “sandhed”. Tænk, hvis sandheden om dig selv blev, at “min indsats er simpelthen for ringe” eller “hvor jeg dog udfører mig arbejde dårligt”?

Øg motivationen
Spørgsmålet er, hvor motiverende det ville være at gå på arbejde med sådanne udsagn kørende i baghovedet. Prøv at sammenligne med disse udsagn:

                                           “Jeg er rigtig god til mit arbejde”
                                           “Jeg gør mit bedste hver gang, og det er godt nok”
                                           “Jeg tror på det, jeg laver”

Jeg ved godt, hvad jeg helst vil tro på, og hvad der vil motivere mig mest.

Så spørgsmålet er: Hvad siger du til dig selv?

PS! Maze får vendt sig negative fokus og ender med en bronzemedalje.

[tags] Michael Maze, bordtennis, DR, Maze retur, motivation[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 25. maj 2007 i kategorien: Bloggerhverdag,Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: