Den modige iværksætter

Skrevet af Peter Lind Nielsen

Tit betegner vi den ansatte der springer ud som selvstændig iværksætter som ”modig”, men det kræver faktisk også under tiden mod at lade være med et ”springe ud”.

Arne havde et fint velbetalt fast job, men han ville frygtelig gerne starte som selvstændig og han havde sammen med en større virksomhed talt om et udvikle et nyt produkt. Hvis dette produkt blev en realitet havde Arne en god ”startkapital” til at starte op som selvstændig og så var han nok sikret en vis minimumsindtægt.

Den oprindelige ide havde den større virksomhed fået, men Arne havde videreudviklet ideen og sammen havde parterne lavet en konceptbeskrivelse og det var meningen at Arne med netop hans specialviden skulle programmere og vedligeholde det hele mens den større virksomhed skulle komme med indhold og ikke mindst markedsføre og sælge løsningen.

Faktisk havde Arne allerede brugt adskillige hundrede timer på produktet og var faktisk næsten færdig men en prototype (for god ordens skyld skal det oplyses at Arne lavede al dette i fritiden – aftener og weekender – og det nye produkt var ikke på nogen måde konkurrerende med Arnes arbejdsgivers virksomhed).

Problemet var at parterne endnu ikke havde fået lavet en samarbejdsaftale, ja faktisk havde de ikke nærmere drøftet den, men samarbejdspartneren sendte nu et udkast til samarbejdsaftale.

For at sige det mildt var den ikke just ”Arne-venlig”. Samarbejdspartneren krævede nemlig at få samtlige rettigheder til produktet, herunder krævede de alle ophavsrettighederne til det program Arne skulle lave, ligesom de også krævede kildekoden udleveret. Det var deres oplæg at Arne skulle have en royalty på 25% for sin ”ulejlighed”, men problemet var at det var 25% af et nettobeløb d.v.s. at fra salgsprisen skulle samarbejdspartneren forlods have dækket alle omkostninger forbundet med salget, herunder ekspedition, administration, markedsføringsomkostninger, samt de udgifter samarbejdspartneren havde til at lave indhold m.v. Samarbejdspartneren havde endvidere op til et års kredit da Arnes provision først blev udbetalt efter udløb af hvert regnskabsår. Endelig skulle Arne påtage sig en temmelig omfattende konkurrenceklausul så Arne stort set var afskåret fra at udnytte sin viden og erfaring på andre projekter.

Selvom vi prøvede at gøre det begribeligt for samarbejdspartneren at vilkårene var helt uacceptable og at de stillede Arne helt urimeligt ringe, var samarbejdspartneren helt afvisende. Arne der faktisk næsten havde sagt sin gode stilling op besluttede sig for at her var omkostningerne for at starte op som selvstændig simpelthen for store og vilkårene for ringe.

Arne skrev derfor et brev til samarbejdspartneren om at det samarbejde desværre ikke blev til noget! Desværre for Arne havde han dog allerede brugt rigtig mange timer på at programmere prototype, konceptbeskrivelse m.v. og de var ny spildte. Men det kræver faktisk mod at sige ”Nej tak”.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 5. november 2008 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: