Coaching – bagsiden af medaljen

Skrevet af Trine Kolding

Jeg er stor tilhænger af coaching – når den udføres professionelt, vel at mærke. Som virksomhedsejer benytter jeg mig selv af forskellige coaches. At holde udviklingssamtaler med sig selv er nu en gang en svær ting. Og det er ikke uden grund, vi taler om, at en person kan have blinde vinkler i forhold til sin egen adfærd og mønstre. Derfor er det en god idé at benytte sig af en uvildig person, der kan hjælpe dig med at nå dine mål.

Siden jeg selv blev certificeret som coach, har jeg prøvet en del forskellige af slagsen. Og  jeg har måttet sande, at niveauet er temmelig varierende. Grundlæggende handler det for mig om, at tilliden og kemien skal være i orden. Derudover skal personen selvfølgelig have sin baggrund i orden, dvs. en relevant uddannelse og en god portion erfaring.

Coach-titlen er ikke beskyttet, og det betyder, at markedet er eksploderet, efter der er gået både mode og inflation i begrebet. Og det er synd og skam. For coaching er et fantastisk værktøj. Det skal blot benyttes af en ægte håndværker frem for gør-det-selv manden/kvinden.

At sidde hos coach kan være en vældig sårbar situation, fordi du som coachee kommer for at løse et problem, nå et mål, ændre en adfærd o.lign. Dét kræver, at du er 100% ærlig over dig selv, og for at kunne være det, må coachen forstå at forvalte denne tillidserklæring. Selv har jeg et par dårlige erfaringer, hvor jeg er gået fra sessionen med en følelse af at have udleveret mig selv. Coachen skal først og fremmest være neutral og på coachees side – dvs. ville klienten det bedste og ikke have sin egen agenda.

I den ideelle verden er dette ABC for coaches, men i den virkelige verden er det en god idé at kigge sig godt for. Spørg efter referencer i dine netværk, spørg til coachens erfaringer, og lav en aftale om at første gang også handler om at føle kemien an.

Hvis du vil læse mere om coaching og faldgruber, har filosof og professor Ole Fogh Kirkeby begået en rigtig god artikel: The Dark Side of Coaching.

[tags]coaching, ole fogh kirkeby, the dark side of coaching, coachee, certificeret coach, tillidserklæring, adfærd og mønstre, microvirksomhed, microbusiness [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 28. januar 2008 i kategorien: Bloggerhverdag . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: