Brud på ophavsretten – et eksempel

Skrevet af Trine Kolding

I indlægget “God netetikette” skrev jeg, at jeg flere gange havde oplevet at blive “citeret” eller decideret “lånt af” på nettet, uden at virksomheden/vedkommende havde spurgt mig. Indtil videre har det dog været i et relativt beskedent omfang, så jeg valgte ikke at bruge tid og ressourcer på det.

I dag googlede jeg mig selv + relaterede søgeord. Et fif jeg har lært af Abelone Glahn i forbindelse med hendes bog “Dit virtuelle håndtryk”. Hun understreger vigtigheden af at undersøge, hvordan du bliver præsenteret på nettet.

Og stor er min overraskelse (og stolthed:-) ), da jeg opdager, at jeg og min virksomhed er blevet citeret – afsnit for afsnit!

Check selv et par af eksemplerne, som stammer fra denne pdf fra firmaet PS4:

“E-mails, telefoner, afbrydelser og endeløse rækker af møder lægger beslag på en stor del af vores effektive tid. Og det kan der heldigvis gøres noget ved. Men det er en kortsigtet løsning, hvis du kun arbejder med denne del af personlig effektivitet – håndtering af tidsrøvere hjælper dig med at luge ud i uhensigtsmæssige arbejdsrutiner og blive mere effektiv – men ikke nødvendigvis med de rigtige ting! Hvis du ønsker større personlig effektivitet, kræver det øget bevidsthed om, hvad du egentlig vil bruge din tid på.”

Se nu linie 3, fra sætning nr. 2 under overskriften 1. Fundamentet… på min hjemmeside. Virker det bekendt? Denne tekst er fra Tid & Tanke, januar 2004.

Et eksempel mere:
“Travlhed er tidens mantra, og stress er godt på vej til at blive den nye folkesygdom. Vi stiller store krav til os selv og vores omgivelser. Vi kan det hele, og vi vil det hele. Derfor føler mange sig fanget i en centrifuge, hvor omdrejningstallet stiger, og stopknappen er svær at finde.”

Se nu siden Om Tid & Tanke – den indledende tekst. Teksten er stort set ordret gengivet.

Et mere:
“Du kan sikkert nikke genkendende til følgende situation: Du starter dagen med en “to do liste”… Du har en klar strategi for, hvad du skal nå. I løbet af dagen kimer telefonen konstant, indbakken vokser, og ad hoc opgaverne hober sig op på skrivebordet. Når dagen er omme, har du nået 20 procent af opgaverne på listen. Hvad gik din tid
med?”

Se under Kursusbeskrivelser, Indhold. , sætning 2. Dog er “halvdelen af opgaverne” blevet ændret til 20 % 🙂

Og bare lige én til:
“På kurserne er der mulighed for at gå i dybden med værktøjer til større personlig effektivitet. Kurserne kan afholdes som lukkede kurser, hvor indholdet skræddersyes til en udvalgt gruppe medarbejdere eller til en afdeling. De kan også afholdes som åbne kurser, der udbydes til alle medarbejdere i virksomheden (deltagerantal efter aftale).”

Check de første fem linier fra siden om Kurser. Også denne tekst skrev jeg i januar 2004.

Ophavsretten
Ovenstående rejser et interessant spørgsmål om ophavsret. Hvor meget må man lade sig inspirere og låne af andre? Hvis du vil vide mere om ophavsret og retten til at citere, så er her en god pjece, som Abelone har været så venlig at henvise til.

Og så siger jeg ellers Tak for reklamen – men husk venligst at spørge først og angiv kilde næste gang!

Med ønsket om en dejlig dag,
Trine Kolding

[tags] ophavsret, ps4, trine kolding, abelone glahn, dit virtuelle håndtryk, rettigheder, Tid & Tanke, god netetikette[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 8. april 2008 i kategorien: Bloggerhverdag,Diverse . Andre indlæg af

5 kommentarer Skriv kommentar

 • 1. Marie Halkjær  |  8. april 2008 kl. 11:04

  Kulturministeriet har også en god folder om citatskik og plagiat:
  http://www.infokiosk.dk/graphics/kum/Netpub/God%20citatskik%20og%20plagiat%20i%20tekster/god-citatskik.pdf

  Jeg kan godt lide at den indeholder eksempler på hvad der er god skik og hvad der ikke er. Det er jo ind i mellem lidt af en gråzone.

 • 2. Karin Jessen  |  9. april 2008 kl. 10:45

  Retten til andres koncepter og ophavsret er en sjov størrelse.
  Fra 1997 har jeg arbejdet med personlig planlægning og tidsrøvere og omkring år 2002-2004 (indtil Trine startede sin virkosmhed) været tilknyttet en organisation, hvor Trine var ansat. Her deltog Trine på mine kurser cirka 4 gange, hvor hun flittigt skrev ned – alt hvad jeg sagde og gjorde af øvelser og startede i 2004 sin virksomhed med et koncept, som ligende det, som jeg havde købt for dyre penge i USA. Så ophavsretten er en sjov størrelse – jeg ved ikke lige hvem der har taget fra hvem.
  bedste hilsener
  karin Jessen
  PS4 partner

 • 3. Trine Kolding  |  9. april 2008 kl. 19:09

  Mange tak for kommentarerne! Det er et rigtig godt link til Kulturministeriet. Du har ret, Marie, der er mange gråzoner, og derfor er det sådan et vigtigt emne at sætte fokus på. Med hensyn til dit indlæg, Karin, så er vi jo mange, der underviser i emnet tidsstyring. Derfor har jeg bevidst udviklet mit eget koncept, som også er beskrevet i min bog, samt nævnt de kilder jeg anvender. Denne debat handler midlertid om ophavsret på nettet. Og ovenstående er et godt eksempel til at starte en debat om god netetikette og kildeangivelser.
  Så hvilke erfaringer har I andre blog-læsere?
  Mange hilsener, Trine

 • 4. julie lindegaard  |  9. april 2008 kl. 19:42

  Jeg bruger samme teknik – med google – og jeg brugte det især, da jeg for flere år siden levede af at skrive freelanceartikler. En rækker virksomheder syntes, det var belejligt at sætte hele artikler på deres web – og derved benytte mine tekster i markedsføringen. Først blev jeg en smule beæret – det er skønt, når andre synes det, vi laver er godt. Men det går jo ikke. Og resulatet var hver gang, at jeg tog et screendump og sendte dem en regning for brug af min tekst. Prisen var som regel den samme som den, jeg havde fået for at lave artiklen i første omgang….
  Hvis virksomheden havde spurgt om lov inden, ville jeg langt hen ad vejen give lov.
  Min egen erfaring er da også, at hvis du spørger om lov inden, så får du lov at bringe uddrag eller hele tekster – bare du husker kildehenvisningen.

 • 5. Abelone » Tjek, om &hellip  |  12. januar 2009 kl. 19:19

  […] Det oplevede Trine Kolding, der blogger her, for eksempel sidste år. […]

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: