Arbejd hårdt – hvil hårdt

Skrevet af Trine Kolding

Under en tur i det jyske for nylig holdt jeg møde med HR chefen for et rådgivningsfirma. De var interesserede i personlig effektivitets-kurser med fokus på at bruge tiden på det rigtige og på at tilrettelægge sin arbejdsindsats efter behov. Med det mente HR chefen, at det er fint og forventet, at medarbejderne giver den en skalle i højsæson-perioderne. Men det er samtidig vigtigt, at de også husker at slappe af, når der ikke er så travlt.

Udfordringen i denne virksomhed er, at medarbejderne glemmer at gå tidligt hjem, når det er muligt. Måske er der gået inflation i travlheden. Måske ser de andre kolleger, der stadig har travlt med deres respektive projekter, og føler så ikke de kan tillade sig at gå hjem. Måske er de endda arbejdsafhængige. Hvem ved? Der er mange årsager til, at der for tiden lægges så mange arbejdstimer rundt om i de danske virksomheder.

Som tidligere eliteidrætsudøver er HR chefen opflasket med, at hård træning også kræver hård hvile – eller med andre ord tid til restitution. Det nytter f.eks. ikke at løbe 7 dage om ugen, hvis du er ved at træne dig op til et marathon. Hverken muskler, led eller sener kan holde til det i længden, og rent faktisk ender du med et dårligere træningsudbytte, end hvis du sørgede for at lade op igen.

Det samme princip gælder i vores arbejdsliv. Der er bestemt ikke noget galt med at arbejde meget eller hårdt i en periode. Hvis du vel at mærke også sørger for at arbejde mindre i andre perioder. Tænk lige efter: Hvornår har du sidst hvilet hårdt? Altså sørget for at lægge en periode ind til at genoplade/restituere efter en krævende opgave?

De fleste af os er allerede på vej videre til det næste projekt, næste kunde… Hjulene skal jo holdes i gang. Lediggang er roden til alt ondt!

Så lige præcis dén fredag, hvor den jyske HR chef efterspurgte mere hård hvile, ja da varmede det helt ind i mit tidshjerte 🙂

[tags]personlig effektivitet, tidshjerte, HR chef, effektivitetskurser, arbejdsafhængig, travlhed [/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 4. marts 2008 i kategorien: Personlig effektivitet,Tid . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: