Anm: Luspank och idérik (Ludfattig og iderig)

Skrevet af Abelone Glahn

Luspank och iderik - ludfattig og iderig

Luspank och iderik - ludfattig og iderig

Anmeldelse af bogen “Luspank och idérik ” af 
Ulla-Lisa Thordén og Thomas Östberg.
Skrevet af Christina Kabel, freelancejournalist & kommunikationsrådgiver

”Fattige kunstnere skaber ikke bedre!”

”Ludfattig og iderig” er først og fremmest en bog for alle de kunstnere, der har bare det mindste forbehold for at skulle sætte en pris på det de skaber – og ikke mindst at skulle sælge det.
Som Ulla-Lisa Thordén – den ene af forfatterne-  skriver i forordet, har hun de sidste 25 år arbejdet tæt på mange forskellige kunstnere, og ofte mødt den indstilling, at kunstnere og deres værker taber prestige, hvis de bliver opfattet som kommercielle.
At kunst skal betragtes på et andet og højere plan. Og derfor kæmper mange kreative mennesker med at kunne leve af det, de skaber – og brænder for. Fordi det at sælge sig selv ligger dem uendeligt fjernt, og ordet sælger bringer straks  en masse usympatiske billeder frem af påtrængende og halvklamme støvsugersælgere.

Men friheden og roen til at kunne skabe kræver penge – og en evig bekymring over, hvor pengene til huslejen, julegaver, elregningen og nye arbejdsmaterialer er en ringe balsam for skaberglæden.
Så ”Ludfattig og iderig” er først og fremmest bogen for dig, som har svært ved at sætte en pris på det, du skaber. Og som gerne vil lære mere om, hvordan du når ud til et større publikum, og tager dig betalt for den værdi, som din kunst skaber..
For synlighed er ekstremt vigtig – hvis du ikke er synlig og til at få fat på, kan kunderne ikke vælge dig. Og de to forfattere var overrasket over, hvor mange af de kunstnere de gerne ville have interviewet til bogen, som det var helt umuligt at komme i kontakt med.

Synlighed er livsvigtig
Det er bogens største styrke, at den definerer kunst og det at skabe meget bredt. Og at den har en god gennemgang af mange af de former for markedsføring, som findes, og også tager fat på salgssamtaler og hele økonomidelen i det at være kunstner, som ofte er den allersværeste for kreative mennesker.
Salg og markedsføring er meget mere, end man lige umiddelbart tænker på – og bogen kommer både omkring agenter, sponsorer og mentorer.  Og giver eksempler på gode salgssamtaler og hvad du siger, når kundens udmelding er at ”det er godt nok dyrt!”.  Eller han foreslår, at du arbejder gratis, fordi ”det er jo god PR for dig”…

Skemaet over de forskellige markedsføringskanaler er oplagt at fotokopiere og bruge som en grov ideskitse til din egen markedsføringsplan – som du så kan følge op på med jævne mellemrum. Det er de færreste, som vil bruge – og har tid og råd til det, alle markedsføringskanalerne, men skemaet hjælper dig til at lave et bevidst valg.

Nogle kan springe om til side 78
For alle de kunstnere og kreative sjæle, som stadigt kæmper en indre kamp om, hvorvidt det er ok at sælge sig selv, er der absolut INGEN vej uden om denne bog.
Men der er faktisk meget godt at hente for alle mindre selvstændige – specielt i kreative fag (fordi det nu engang kan være meget sværere at sætte pris på en optræden, et foredrag, et maleri eller en bog, end for en murermester at sætte prisen på at lægge et tag).
Hvis du er afklaret omkring at få betaling for det, du skaber, kan du roligt springe om til side 78, hvor bogen for alvor bliver interessant for alle.
Der er ni små interviews med forskellige kunstnere i bogen. Og det er altid godt med cases til at gøre et emne levende og interessant. Men det er også svært at afgrænse emnet kunster, markedsføring og salg til ganske få sider. Og der er flere steder, hvor jeg gerne ville have hørt meget mere om, hvordan de har fået succes med salget. 
Som i det første interview med kunstmaleren Helene Billgren, hvor vi blot får at vide, at hun havde stor succes med sin PR, fordi hun fik hjælp af en bekendt, der arbejder med det. Men ikke et ord om, hvad det var de gjorde, som var så succesfuldt.
Det ville også have været godt at have hørt om nogle kunstnere, der har erfaring med en mentor.

Bogen bliver kun udgivet på svensk.
Luspank och idérik – överlevnadsguide for säljskygga kulturskapere
af Ulla-Lisa Thordén og Thomas Östberg.
Udgivet på svensk på forlaget Liber
ISBN nummer 978-91-47-09504-9
Bogen kan bestilles på www.mikrobusiness.dk – til 220 danske kr. plus porto.
Samme sted kan ”Sæt pris på dig selv” også bestilles. 

Om forfatterne:
Ulla-Lisa Thordén, svensk salgstræner – og coach med firmaet Republic Consulting AB. Var med til at starte en af Sveriges første web og internetfirmaer og har tidligere har skrevet andre bøger om at sælge – bl.a. ”Sæt pris på dig selv”, der er oversat til dansk og udkommet på Børsens Mikroforlag, og ”Sälj dig själv och ta betalt”, som blev kåret til årets svenske salgsbog i 2005.
Thomas Östberg, freelancejournalist i Gøteborg siden 2004. Har tidligere arbejdet på forskellige svenske avisredaktioner. Skriver især om arbejdsliv, uddannelse, forskning og erhvervsliv.

Om anmelderen:
Christina Kabel, freelancejournalist & kommunikationsrådgiver med speciale i synlighed i medierne og web. Selvstændig siden 2001. Laver kurser, medierådgivning og klassisk journalistisk.  Ny hjemmeside www.christinakabel.dk er klar medio august 2010.

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 21. juli 2010 i kategorien: Bøger,Markedsføring,Mikrovirksomheder,Salg . Andre indlæg af

2 kommentarer Skriv kommentar

  • 1. Helenes tips om att bli s&hellip  |  31. juli 2010 kl. 11:57

    […] på boken – i Sverige hittills O!) Frilansjournalisten och kommunikationsrådgivaren Christina Kabel har förutom härligt beröm efterlyst mer information om det hon tycker är särskilt intressant […]

  • 2. Tips till läsare och rec&hellip  |  4. august 2010 kl. 22:53

    […] på boken – i Sverige hittills O!) Frilansjournalisten och kommunikationsrådgivaren Christina Kabel har förutom härligt beröm efterlyst mer information om det hon tycker är särskilt intressant […]

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: