Afbrydelser og IQ

Skrevet af Trine Kolding

E-mails tikker ind i en lind strøm, telefonen kimer, du kan ikke lige finde det dokument, du skal bruge, så der går hurtigt mange minutter med at lede efter det. Måske har du svært ved at tage hul på den store opgave, der har givet dig dårlig samvittighed i flere uger, og derfor finder du på en masse kreative overspringshandlinger for at undgå at komme i gang.

Der findes  mange typer af afbrydelser i vores hverdag. Nogle er selvforskyldte, andre er udefrakommende. Fornylig faldt jeg over en interessant undersøgelse fra Londons Universitet, der dokumenterer, at vi rent faktisk bliver dummere af de mange afbrydelser i dagligdagen.

Den engelske psykiater Glenn Wilson foretog en test på to grupper af studerende, der blev bedt om at løse identiske arbejdsopgaver. Den ene gruppe sad uforstyrret og arbejdede, mens den anden gruppe blev afbrudt af mails, telefoner etc.

Det opsigtsvækkende resultat af undersøgelsen viste, at IQ’en for gruppen med forstyrrelserne blev reduceret med 10 point. IQ’en for et normalt begavet mennesker er 100, så det er altså en forringelse på 10%.

Endnu mere interessant blev det, da Glenn Wilson sammenlignede med en tredje gruppe af forsøgspersoner, der havde røget hash hver dag i et år. De klarede sig bedre end gruppen med afbrydelserne! 

Så spørgsmålet er: Hvor dum er du egentlig i dag?

Og et mere konstruktivt spørgsmål: Hvad kan du gøre for at nedbringe antallet af afbrydelser?

Redaktør af branchesitet Kommunikationsforum Timme Bisgaard Munk har skrevet mere uddybende om undersøgelsen på sin blog.

[tags]afbrydelser, overspringshandlinger, Glenn Wilson, IQ, Timme Bisgaard Munk, Kommunikationsforum[/tags]

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 15. marts 2007 i kategorien: Personlig effektivitet . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: