Er SaaS noget for mig?

Skrevet af Peter Lind Nielsen

Indrømmet – ”SaaS” lyder som en sygdom der skal behandles med pencilen. SaaS står dog for ”Software as a Service” og dækker over det forhold at en leverandør stiller noget standardsoftware til rådighed for brugere over nettet (tidligere også kaldet ASP – Applikation Service Provider). Typisk er der tale om standardprogrammer som den enkelte bruger ikke kan tilpasse og som kun udbydes som en tjeneste på nettet og hvis programmet ikke findes i en udgave du kan installere på den egen computer.

Brugeren skal alene have en computer og en internetforbindelse, og via internetforbindelsen og en browser kan brugeren koble op og anvende programmet. Programmet er alene installeret på leverandørens server og brugeren er fri for selv at skulle installere og opdatere programmet. Et eksempel på SaaS tjenester er fx Google Docs og kan være lige fra teksbehandlings- og kalenderprogrammer til billedebehandlings- eller økonomiprogrammer.

Som bruger skal man være klar over at SaaS udbydes på standardbetingelser som man som bruger bare må acceptere da leverandøren ikke er tilbøjelig til at lave individuelle betingelser. Softwaren er standardiseret uden brugeren har mulighed for de store tilpasningsmuligheder. Omvendt udbydes SaaS som oftest om ikke som en gratis tjeneste så til en lav pris.

Du skal være opmærksom på at de fleste SaaS-vilkår indeholder temmelig omfattende ansvarsfraskrivelser. Leverandøren garanterer sjældent konkrete svartider eller oppetider og som oftest fraskrives ethvert erstatningsansvar – også for tabte data.

Inden man som bruger begynder at anvendes disse SaaS-tjenester bør man vurdere risici og tænke nogle worst-case scenarier igennem, og nøje vurdere om man vil løbe de risici der er forbundet med SaaS. Overvej bl.a.:

– Du risikere at du ikke kan arbejde, herunder hente dine data hvis din egen computer eller internetforbindelse er ”nede” eller hvis leverandørens server eller internetforbindelse er ”nede”. Hvor følsom er din virksomhed hvis det sker?
– Tages der back-up af data’ene (hvor tit og hvad loves det m.h.t. reetablering) og har du selv en back-up af data’ene, eller ligger de kun på leverandørens server/back-up bånd.
– Hvilke formater ligger dine data i (helst et standardformat), og har du mulighed for at trække data’ene ned på din egen computer eller kan du i det mindste printe dem ud.
– Hvad gør du hvis leverandøren går konkurs eller bare lukker tjenesten? Har du så mistet alle data?
– Hvordan er sikkerheden? Er der risiko for at andre kan få adgang til dine data? Er der firewalls, krypteret forbindelse, antivirus, strøm back-up hos leverandøren? Hvad med passwords – ser det forsvarligt ud?

Du vil som udgangspunkt være nødsaget til at sikre dig selv. Da vilkårene ofte indeholder omfattende ansvarsfraskrivelser og da det vil være omkostningsfuldt og ikke mindst tidskrævende at få fat i sine data (og måske noget nær umuligt hvis tjenesten/serveren ligger i fx Mexico) vil din juridiske stilling som oftest være håbløs. Du bør derfor med jævne mellemrum sikre dig din egen kopi af alle data.

Forestil der evt. følgende: Du benytter en SaaS-tjeneste, bestående af et kalendersystem, tekstbehandling-, regneark- og et økonomisystem. Du lagre alle data på leverandørens server så du overalt via internettet og dit password kan få adgang til dine data og du kan give kunder og samarbejdspartnere mulighed for at dele dokumenter med dig. Smart! Pludselig går leverandøren konkurs og serveren lukkes ned om natte mens du sover sødt og om morgenen kan du ikke få adgang til dine data! Hvor lang tid tror du du overlever eller hvor meget tid skal du bruge til at genskabe alle de mistede data?

Du skal naturligvis også tænke på hvor sikker du er nu – før du går i krig med SaaS? Tager du back-up af dine data og har du prøvet at reetablere din data fra din back-up? Har du virus-beskyttelse? Efterlader du din computer i toget når du går på toilet? Hvad gør du hvis din computer crasher? Hvor mange data har du så tabt og kan du genskabe dine data når dine harddisk ”går ned”?

Be Sociable, Share!

Opdateret d. 19. september 2008 i kategorien: Diverse . Andre indlæg af

Ingen kommentarer - bliv den første! Skriv kommentar

You must be logged in to post a comment.

Følg kommentarer via RSS

Bøger til selvstændige: